Aproape 250 de pacienţi, trataţi în Compartimentul de Radioterapie de la SJU Bacău

Sute de pacienți s-au tratat mai repede, timpul fiind esențial când suferi de astfel de afecțiuni.

Deschis în urmă cu un an, Compartimentul de Radioterapie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, a venit ca o salvare pentru mulţi bolnavi de cancer, care erau nevoiţi să aştepte şi câteva luni pe listele lungi ale puţinelor centre de radioterapie din ţară. Din iulie 2017, de când compartimentul a devenit funcţional, şi până acum, au fost trataţi aici 247 de pacienţi, din toată Moldova, fiecare beneficiind la rândul său de un număr diferit de şedinţe, conform planului de tratament stabilit de medici în urma unei şedinţe complexe de consultaţie. Ca şi număr de bolnavi trataţi, aparatul se aliniază la performanţele obţinute de celelalte acceleratoare de particule din ţară, spun oficialii unităţii medicale, şi mai mult decât atât perioada de aşteptare este mult mai redusă. „La Bacău, un pacient care vine să se programeze pentru radioterapie este primit în cel mult o săptămână pentru şedinţa de evaluare şi în cel mult trei săptămâni intră în tratament”, a declarat dr. George Mihăilă, medic şef Compartiment Radioterapie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău.
O investiție mult-așteptată
Investiția în Radioterapia de la SJU Bacău s-a ridicat la 6 milioane de euro, şi a constat în modernizarea, amenajarea și dotarea cu aparatură de ultimă generație pentru tratamentul bolnavilor de cancer, proiectul fiind derulat cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții.
Compartimentul ridicat de la zero are 24 de paturi şi  dispune de un accelerator liniar de particule, cel mai performant din spitalele publice din ţară la acest moment, cu ajutorul căruia se pot face iradieri de mare precizie, fără a ataca ţesuturile sănătoase din jurul tumorii, dar şi de un computer tomograf de plan tratament, la fel de modern.
La vizita efectuată la începutul lunii mai, la spitalul din Bacău, ministrul Sănătăţii vorbea de posibilitatea dotării Radioterapiei cu un al doilea aparat. „Pentru ca pacienții să beneficieze de continuitate în tratamentele cu radioterapie, analizăm posibilitatea dotării și la Bacău cu un al doilea aparat, astfel încât să evităm apariția discontinuităților pe perioada reviziilor sau din alte cauze pentru care unul dintre aparate nu poate fi funcțional”, declara atunci Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.