Desființarea Secției Speciale, pe ultima sută de metri – Cătălin Predoiu anunță când este adoptată de Parlament

Desființarea Secției Speciale intră în linie dreaptă, una din principalele condiții de la Bruxelles  pentru ridicarea MCV. Proiectul ajunge pe masa Guvernului chiar în următoarea săptămână, a anunțat Ministerul Justiției. Cătălin Predoiu precizează că Legile Justiției ar putea fi adoptate în Parlament în primăvara acestui an, ca și Codurile penale. 

Minsterul de Justiție anunță că a definitivat proiectul de legea prin care se va desființa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Conform comunicatului, proiectul de lege va fi promovat la Guvern săptămâna viitoare, apoi în Parlament. Detalii privind organizarea unei alte structuri pentru preluarea dosarelor SIIJ, așa cum susțin unii dintre partenerii actualei coaliții, ca UDMR, nu au fost date de minister. Bruxelles a recomandat desființarea SIIJ și retrimiterea dosarelor la DNA sau la Parchetul General.

„Ministerul Justiției rămâne ferm angajat în realizarea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), prioritățile sale imediate în cadrul acestui instrument fiind promovarea legii privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), promovarea legilor Justiției și promovarea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală.

Ministerul Justiției reafirmă poziția sa constantă, aliniată poziției Guvernului României, exprimată fără echivoc de Prim Ministrul Nicolae Ciucă, în sensul respectării supremației dreptului european așa cum este stipulată în Tratatul Lisabona, Anexa 17, parte integrantă din tratat și recunoscută de art.148 alin.(2) din Constituția României.

Ministerul Justiției reafirmă poziția sa constantă, aliniată poziției Guvernului României, exprimată prin scrisoarea transmisă de Guvernul României Comisiei Europene în data de 17.11.2021, în sensul respectării caracterului obligatoriu al deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Ministerul Justiției va coopera transparent și sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV și a mecanismului ”Rule of Law” astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să conducă în consecință la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul ”Rule of Law”, aplicabil tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene”, a transmis ministerul într-un comunicat de presă.

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)

Proiectul de lege privind desființarea SIIJ va ajunge, săptămâna care urmează, pe masa Guvernului, urmând procedurile necesare astfel încăt să fie aprobat și înaintat Parlamentului, în prima parte a lunii februarie, după reluarea lucrărilor Parlamentului și începerea sesiunii parlamentare februarie – iunie 2022.

Legile Justiției

Proiectele legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției în septembrie 2020 și au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021. Pentru că legile Justiției nu au mai fost promovate de Ministerul Justiției în avizarea CSM, aprobarea de către Guvern și adoptarea de către Parlament în 2021, Ministerul Justiției va relua și continua acest proces. După integrarea unor propuneri și soluții primite în dezbaterea publică care a avut loc în anul 2021 și finalizarea proiectelor, ținând cont și de recentele decizii ale CJUE, Ministerul Justiției va transmite proiectele legilor Justiției pentru avizare interministerială în conformitate cu legea, cel târziu la data de 15.02.2022 și, ulterior avizării de către ministere, în procesul de avizare la CSM, cel târziu la data de 1.03.2022, astfel încât proiectul să poată fi transmis Guvernului spre aprobare și Parlamentului spre adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022.

Codurile penale

Procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv Codului de procedură penală s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern și, ulterior, în Parlament, pentru aprobare și adoptare. Ministerul Justiției va relua procedurile necesare pentru promovarea proiectelor, astfel încât să fie înaintate Guvernului și Parlamentului spre aprobare, respectiv adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022, se arată în comunicatul de presă transmis de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Sursa: Realitatea din Justitie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.