FOTO/VIDEO: EXCLUSIV:Ultima slujbă a preotului și duhovnicului Amfilohie Brânză la Mănăstirea Diaconești? După două decenii, ucenicul Părintelui Iustin Pârvu are de ales. ”Este o stare de tensiune și ispite”, spune Episcopia

Stare de tensiune și ispite” la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” de la Diaconeşti, unde părintele Amfilohie Brânză, duhovnicul mănăstirii, trebuie să decidă dacă va mai rămâne sau nu împreună cu maica stareță Evloghia în sfântul lăcaș. De cei doi este legată istoria mănăstirii ridicate la îndemnul preotului Iustin Pârvu, iar duminică a fost anunțată ultima slujbă oficiată de preotul Amfilohie în biserica de o puternică slujire misionară prin rânduiala slujbelor, prin păstrarea şi cultivarea valorilor autentice ale Ortodoxiei şi prin Taina Spovedaniei. Voce puternică, binecunoscută de majoritatea creştinilor ortodocşi din ţară şi străinătate, fost pilot de supersonice, dar și ucenic al părintelui Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă-Neamț, de la care a învățat răbdarea ascultării, dar și darul sfatului de suflet, duhovnicul Amfilohie a uimit nu de puține ori prin predicile și conferințe susținute, în care abordează direct problemele cotidiene. Se numără printre puţinii preoţi care spune că NATO nu înseamnă securitate deplină, că Uniunea Europeană nu înseamnă asigurarea prosperităţii ţării şi a cetăţeanului, ci dimpotrivă, că marile corporaţii americane şi UE au interese meschine de a jefui ţara. Totodată, este printre puținii preoți care îi îndeamnă pe români să nu-şi vândă casa, pământul şi sufletul străinilor. Pentru acestea şi pentru multe altele se spune că duhovnicul Amfilohie nu ar mai fi în grațiile mai-marilor Bisericii. Contactat de reporterii realitateadebacau.net în legătură cu situația de la Diaconești, preotul Daniel Alexandru Zamfir, consilier administrativ și purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romanului și Bacăului, a recunoscut tensiunile existente la mănăstire, însă a negat implicarea Episcopiei în acest conflict. ”Au fost căsnicii de 25 de ani și după Nunta de Argint au apărut probleme. E clar că acolo e un moment de tensiune, e o perioadă de tensiune. Când se bagă cineva între doi oameni care se ceartă are toate șansele să iasă principalul vinovat. Ei își vor rezolva problema asta, sunt ferm convins. În viața fiecărei obște apar momente de tensiune, apar momente în care unii propun una, alții își doresc alta. Trăim timpuri în care opiniile sunt diferite, dar comunicarea rămâne. Și asta este cel mai important. Părintele Amfilohie este sub ascultare, vine aproape săptămânal și stă de vorbă cu ierarhul, ia binecuvântare, primește sfat. Cred că cel puțin pentru o perioadă liniștea este cel mai de folos. Părintele Amfilohie este unul dintre preoții apreciați și respectați față de care ierarhul are aceeași dragoste părintească. De altfel nu s-a pus problema ca părintele să iasă de sub ascultare sau să fie vorba despre vreo ruptură ori vreun moment de criză între obștea de la Diaconești sau între părintele Amfilohie și ierarh. Sunt ferm convins că Dumnezeu nu va lăsa vatra de duhovnicie de la Diaconești și pe părintele să piară în vreun fel sau altul”, spune preotul Daniel Zamfir.

Părintele Amfilohie rămâne sub ascultare

Potrivit Episcopiei, părintele duhovnic Amfilohie este singurul care are libertatea de a alege ce va face în viitor. Inclusiv săptămâna asta, luni, părintele Amfilohie a fost și a vorbit cu Înalt Presfințitul. El rămâne sub ascultare. Din păcate sunt tot felul de ispite și tot felul de încercări. Ca într-o familie e și la Mănăstirea Diaconești. Sunt momente în care apar tensiuni, sunt momente în care este liniște, sunt momente în care este bună pace. Deocamdată nu s-a hotărât nimic. Adică părintele nu a hotărât nimic. Iar centrul Eparhial lasă la aprecierea părintelui ce o să se întâmple acolo și avem încredere că înțelepciunea lui, credința lui, și în primul rând Dumnezeul nostru să nu lase să se întâmple nimic rău la Diaconești. E un episod pasager din care nădăjduim să ieșim cu toții cu bine ”, a conchis părintele Zamfir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.