Localităţile care doresc să devină „Capitala Tineretului” în 2023 îşi pot depune candidaturile

Localităţile care vor să devină „Capitala Tineretului” din România în 2023 pot să îşi depună candidaturile până pe 8 august. Pot candida doar municipiile şi oraşele de rangul 0, I, II şi III, dar şi sectoarele Capitalei.

Candidaturile se pot depune până pe 8 august, iar ele vor fi jurizate de reprezentanţi ai unor instituţii publice, private şi nonguvernamnetale.

Pe baza evaluărilor vor fi anunţate maxim 3 oraşe pentru a dezvolta o candidatură extinsă în a doua rundă a competiţiei. Pe 9 octombrie va fi desemnat oficial oraşul care va purta titlul de „Capitală a Tineretului” din România în 2023.

„Unele lucruri s-au schimbat. Pandemia COVID-19 ne-a afectat modul de interacţiune, de colaborare şi ne-a testat rezilienţa la cote maxime. Tinerii de astăzi sunt poate cea mai afectată generaţie pentru că s-a creat o ruptură majoră în procesul lor de învăţare şi de luare a unor decizii cu privire la viitorul lor. Altele nu s-au schimbat. Trebuie să contribuim în continuare pentru construirea unor oraşe reziliente pe termen scurt, mediu şi lung, iar perspectiva viitorului acestor oraşe nu se poate realiza decât cu implicarea directă a beneficiarilor direcţi: tinerii de astăzi, generaţia cheie a viitorului. Prin acest titlu şi acest apel căutăm primul oraş care poate oferi un răspuns la această provocare în era post-pandemică”, a declarat András Farcas, coordonator strategic al programului Capitala Tineretului din România, co-fondator al Grupului PONT, scrie Mediafax.

Timişoara, Bacău, Baia Mare, Iaşi şi Constanţa sunt primele 5 Capitale ale Tineretului din România.

Capitala Tineretului din România este un program care funcţionează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului”.

Prin proiect se doreşte elaborarea de strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi implicarea acestora în procese decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică şi alte domenii de interes pentru ei. 

Oraşul câştigător va beneficia de un premiu în valoare de 50.000 de euro.

Potrivit organizatorilor, titlul va oferi şi oportunitatea de a atrage alte surse de finanţare din diferite surse publice şi private şi deţinătorul său va beneficia, de asemenea, de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang naţional organizate de instituţii publice şi reţele de tineret din România.

Oraşul câştigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere şi decizie al mişcării de tineret din România. De asemenea, câştigătorul va găzdui ediţia din 2023 a Galei Tineretului din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.