Republica Moldova: Obținerea cetățeniei va fi mai dificilă

Autoritățile din Republica Moldova au descoperit numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei acestei țări.

Cetățenia Republicii Moldova va fi mai greu de obținut. Un proiect ce prevede reguli mai stricte în acest sens a fost adoptat vineri în cea de-a doua lectură de Parlamentul de la Chişinău, cu scopul de a exclude vulnerabilitățile și riscurile la adresa securității statului.

Inițiatorul acestui proiect, deputatul Igor Chiriac de la Partidul Acţiune şi Solidaritate, a declarat că aceste reguli mai stricte sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

În ultimii doi ani, Republica Moldova a înregistrat o creștere a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei. Dintre aceste aplicații, 70% aparţin unor persoane din Federaţia Rusă, iar 20% provin de la persoane din Ucraina.

De asemenea, autoritățile din Republica Moldova au descoperit numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei acestei țări, în baza unor documente de provenienţă necunoscută prezentate de către solicitanţi.

Regulile prevăzute de proiectul de lege

Proiectul de lege prevede ca cetățenia Republicii Moldova să nu le fie acordată persoanelor care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat o pedeapsă penală privativă de libertate în temeiul unei sentinţe a unei instanţe de judecată, celor care au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca şi cererile de determinare a apartenenţei la cetăţenia Republicii Moldova sau de recunoaştere în calitate de cetăţeni moldoveni care vor conţine informaţii false sau vor tăinui date pertinente, potrivit Agerpres.

În acest context, a fost propusă introducerea obligativităţii coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informaţii şi Securitate. Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă o jumătate de an.

Modificăƒrile legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluţionare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.