VIDEO 200 de euro pentru fiecare zi de libertate în Penitenciarul Bacău

Un agent de la Penitenciarul Bacău și concubina lui au pus la cale o afacere în care fiecare zi de libertate era evaluată la 200 de euro. În total, cei doi au primit 2.000 de euro, dar și produse. Cei doi au fost prinși în flagrant sâmbătă în urma unei acțiuni aprocurorilor Tribunalului Bacău și ofițerilor Direcției Generale Anticorupție. Magistrații Tribunalului Bacău au admis propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău şi în consecinţă au dispus arestarea preventivă a inculpaților Duțu Vasile pentru săvârșirea infractiunilor de ”trafic de influență” și ”luare de mită” (două acte materiale), și Râncu Oana Maria pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită. În ceea ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă procurorii reţinut că un agentul de penitenciar, în luna martie 2018, a promis unei martore, ruda unei persoane private de libertate, că va interveni pe lângă membrii comisiei întrunite la nivelul Penitenciarului Bacău care urmau să analizeze dosarul având ca obiect raportul de incident întocmit pe numele respectivei persoane private de libertate, cu scopul de a obţine o decizie favorabilă acesteia, solicitând, în acest sens, suma de 200 euro, banii fiind predați de către martoră inculpatului la data de 05.04.2018, în scara blocului unde acesta locuiește.

200 de euro pentru fiecare zi de libertate

Referitor la cele două infracţiuni de luare de mită, procurorii au stabilit că în luna ianuarie 2019 inculpatul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoana privată de libertate, care desfășoară activități lucrative la sectorul deservire, aflat sub controlul inculpatului, să îi achiziţioneze si să îi ofere un cuptor cu microunde, bunul fiind primit de inculpat la data de 19.01.2019, in zona autogării Massaro din municipiul Bacău, de la o rudă a persoanei private de libertate. De asemenea, inculpatul a mai pretins suma de 600 euro pentru a o propune pe persoana privată de libertate menţionată anterior, pentru acordarea unei permisii de 3 zile (preţul cerut fiind de 200 euro pentru fiecare zi de permisie), propunerea fiind efectuată la începutul lunii februarie 2019. Banii au fost primiţi de inculpat, prin intermediul concubinei sale, inculpata R.O.M., la data de 22.02.2019, de la o rudă a persoanei private de libertate, in faţa scării blocului unde inculpatul locuieşte. În luna decembrie 2018, inculpatul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoană privată de libertate, care desfășoară activități lucrative la sectorul deservire aflat sub controlul inculpatului să îi ofere o cantitate de băuturi alcoolice, bunurile fiind remise la data de 30.12.2018 prin intermediul unui martor în faţa imobilului unde locuiesc părinții concubinei inculpatului. Începând cu luna ianuarie 2019, inculpatul a pretins de la aceeaşi persoană privată de libertate suma de 200 euro pentru 24 ore de permisie, propunerea fiind efectuată la începutul lunii martie 2019 pentru 5 zile de permisie, suma totală solicitată fiind de 1000 euro; totodată, a mai solicitat de la aceeaşi persoană suma de 1000 euro pentru introducerea unui telefon mobil in Penitenciarul Bacău, banii urmând a fi primiţi de inculpat prin intermediul unui martor la data de 16.03.2019.

Concubina gardianului, omul de legătură în afacere

În sarcina inculpatei, concubina agentului de penitenciar, procurorii au reţinut că l-a ajutat pe acesta să primească suma de 600 euro cu titlu de mită, drept urmare, la data de 22.02.2019, s-a întâlnit cu o rudă a unei persoanei private de libertate pe str. Mihai Viteazu din municipiul Bacău, de la care ar fi primit suma de 600 euro pretinsă anterior, in mod direct, de către agentul de penitenciar de la persoana privată de libertate, cu scopul de a o propune pentru recompensa de 3 zile permisie, act ce intră în îndatoririle de serviciu ale agentului de penitenciar, inculpat în această cauză. La data de 16.03.2019, inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 2.000 euro şi telefonul mobil la care s-au făcut referire anterior. În cauză s-a procedat şi la efectuarea de percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost găsite importante sume de bani şi produse de igienă (detergenţi, săpunuri, lame de ras etc.), despre care s-a reţinut că ar fi fost achiziţionate de către persoane private de libertate de la magazinul penitenciarului. Faţă de cei doi inculpaţi a fost luată măsura preventivă a reţinerii pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 17.03.2019, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pe o perioadă de 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.