„Colectiv ne privește pe toți” – documentar despre primul an de după tragedia din 2015 care a îndoliat România

Povestea primului an de după incendiul din clubul bucureștean Colectiv a fost transpusă într-un documentar emoționant despre cum a fost acoperită intenționat corupția din sistemul de sănătate.

„Colectiv”, în regia Alexander Nanau, va fi prezentat sâmbătă, 22 februarie, în avanpremieră la Sfântu Gheorghe, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor: Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului; Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac – echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor; Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală; Mariana Oprea (Tedy), una dintre supraviețuitoarele incendiului, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Filmul descrie evenimentele care au urmat incendiului din 2015 în urma căruia 64 de persoane, majoritatea tineri aflați la început de drum, și-au pierdut viața, unii pe paturile de spital, alții în flăcările care în câteva minute au nimicit tot în jur.

Coproducția, realizată cu sprijinul HBO Europe și Samsa Film, promite să le ofere în premieră spectatorilor acces în locurile-cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. 

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv, decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni” a declarat regizorul Alexander Nanau.

Filmul urmărește jurnaliști, pacienți și familiile lor, dar și oficiali din Guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian.

Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar; însă a primit și premiul  special al juriului la Roche-sur-Yon (Franța) și premiul audienței pentru film internațional la Budapesta.

„În prezent, „Colectiv” este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite”, se arată pe pagina de Facebook dedicată documentarului.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 28 februarie 2020, iar în data de 22 februarie va putea fi urmărit în avanpremieră la Sfântu Gheirghe, în Sala Chaplin a Cinematografului Arta, începând cu ora 17:30.

TRAILER  ►

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.