Polițiștii băcăuani continuă activitățile de informare a cetățenilor ce au ca scop cunoașterea și adoptarea unor măsuri pentru stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului, prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor, dar și pentru prevenirea infracţiunilor de furt de animale.
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău a fost inițiată Campania de informare „În atenţia proprietarilor de animale!”, campanie implementată la nivel județan până la sfârșitul anului 2021.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat în comunele Faraoani și Cleja activități de informare a populaţiei cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului, prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor dar și pentru prevenirea infracţiunilor de furt de animale.
Sloganul campaniei este ”A venit momentul să le arătăm că ne pasă! și se adresează atât instituțiilor locale care sunt obligate de lege să acționeze pe această linie, cât și direct proprietarilor de animale.
Polițiștii au discutat cu autoritățile locale, reprezentanți ai primăriei, acest demers reprezentând un pas important în dezvoltarea unui parteneriat local cu scopul comun de a respecta legislația în vigoare și a fi în siguranță.
Polițiștii reamintesc proprietarilor de animale și autorităților publice locale mesajul de responsabilizare și asumare a drepturilor pe care necuvântătoarele le au, drepturi pe care, noi ca societate în continuă evoluție, suntem datori să le respectăm.
Polițiștii reamintesc următoarele:
- Persoanele fizice sau juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună sau metişi ai acestora pe teritoriul ţării au obligaţia să îi sterilizeze;
- Proprietarii câinilor au obligația să identifice și să înregistreze animalele în Registrul de Evidență al Câinilor cu stapân în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzare, donare cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora;
- Deţinătorii de câini sunt obligaţi ca, la ieşirea cu aceştia în spaţiile publice, să aibă asupra lor carnetul de sănătate al acestora.
- În carnetele de sănătate ale câinilor este obligatorie consemnarea numărului microcipului, a sterilizării, în cazul câinilor de rasă comună şi al metişilor acestora, iar în cazul celor exceptaţi de la sterilizare, motivele medicale ale exceptării câinilor de la sterilizare.
Sursa: Realitatea de Bacau