În ultima perioadă, a crescut numărul de incendii izbucnite în zonele rurale pe islazuri, în apropierea pădurilor, dar şi pe terenuri, având în vedere că au început activităţile de curăţare a miriştilor, livezilor şi a viilor de vegetaţia uscată.
În aceste condiţii, ISU Bacău reaminteşte regulile ce trebuie respectate în această perioadă a anului, pentru a evita adevărate dezastre ecologice, dar și pierderi de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.
„În anul 2017, pe teritoriul judeţului s-au înregistrat 291 arderi necontrolate, faţă de 281 arderi necontrolate înregistrate în anul 2016. De la începutul anului 2018 până în prezent au fost înregistrate 210 arderi necontrolate. Principala cauză probabilă a acestor incendii o constituie utilizarea focului deschis”, spune mr. Andrei Grecu, ofiţer de relaţii publice la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.
Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de incendii, care pot avea consecinţe grave, pompierii recomandă colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate, astfel încât arderea să poată fi controlată. Aceste activităţi să nu se destăşoare în apropierea fondului forestier sau a construcţiilor, ca să nu existe risc de extindere, focul trebuie supravegheat permanent, iar la final să fie stins complet.
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, care este emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. În lipsa acestuia şi fără să se ia măsuri pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se pot aplica sancţiuni de la 1.000 la 2.500 de lei. Nu este nevoie de permis de lucru cu focul în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.