Alegeri 2024. Centralizarea voturilor, suspendată în aproape jumătate de țară

Situație fără precedent, la alegerile din 9 iunie. La peste 24 de ore de la încheierea votării,  numărătoarea buletinelor a fost suspendată în secțiile de votare din aproape jumătate de țară.

Procesul de centralizare a buletinelor de vot a fost suspendat luni seara în aproape jumătate de țară. Președinții birourilor electorale județe și de sector, în majoritate magistrați, nu au fost intimidați de avertismentele lansate de președintele AEP, Toni Greblă, cu privire la presupusa ilegalitate a suspendării.

Potrivit surselor din teritoriu, s-a suspendat centralizarea proceselor verbale și a buletinelor de vot în județele Călărași, Constanța, Bihor, Giurgiu, Suceava, Ilfov, Arad, Maramureș, Vrancea, Galați, Tulcea și Timiș, iar în Capitală în Sectorul 1, Sectorul 3 și Sectorul 5.

Rezultatele parțiale pentru alegeri, anunțate de BEC: 500.000 de voturi NULE! Cum au votat românii

Centralizarea ar urma să fie reluată marți dimineața, la ora 7. Voturile și celelalte materiale vor fi închise în încăperi sigilate și păzite de jandarmi pe parcursul nopții.

SURSE: Se suspendă numărarea voturilor la Sectorul 1! Bătălie strânsă: George Tuță – 36,29%, Clotilde Armand – 35,87

 
Anterior, președintele AEP, Toni Greblă, a transmis tuturor birourilor electorale un document prin care le cerea să nu suspende activitatea. Într-o intervenție la un post tv Greblă a mai precizat că: 

„Unele procese verbale nu au fost completate corect și a trebuit reluată completarea lor. Unele secții de votare au fost organizate în spații mici. Acolo (în Sectorul 1, n.r.) anumiți competitori politici, nu vreau să întru în nicio dispută politică sau partizană, au și făcut presiuni asupra membrilor ba să le întocmească așa, ba să ducă sacii mai puțini și sigilați s.a.m.d, a existat și o presiune făcută asupra lor, dar indiferent de cauze acela nu este spațiu de a procesa 170 de secții de vot, materialul care este acolo.  Eu sper ca procesul electoral să se desfășoare neîntrerupt și să fie finalizat. După finalizare va fi cazul să solicităm organelor în drept să ia măsurile de rigoare, inclusiv AEP își va face datoria așa cum e prevăzută în lege.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.