În cursul zilei de sâmbătă, secretarul de stat Raed Arafat a luat legătura telefonic cu prefecţii şi inspectorii şefi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele vizate de avertizarea cod portocaliu de inundaţii care va intra în vigoare începând de duminică dimineaţă. În urma evaluărilor cu zonele de risc la inundaţii transmisă de către Ministerul Apelor şi Pădurilor, secretarul de stat în MAI a solicitat prefecţilor atenţie sporită la depăşirea cotelor, astfel încât să fie luate măsuri de prevenire a revărsării apelor şi de supraînălţare a digurilor. Judeţele care au puncte critice cu risc ridicat la inundaţii în perioada imediat următoare sunt: Covasna, Braşov, Buzău, Bacău şi Vrancea.
Totodată, secretarul de stat le-a transmis să asigure permanenţa la nivelul autorităţilor locale, să fie pregătiţi să crească nivelul de alertare acolo unde situaţia o impune, să activeze grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere integrată, după caz, şi să solicite, din timp, în funcţie de situaţia din teren, relocarea de forţe şi mijloace tehnice. La acest moment nu avem persoane sau urgenţe medicale la care să nu putem ajunge.
La nivel naţional, sunt pregătiţi să intervină peste 8.000 de angajaţi MAI – poliţişti, pompieri, jandarmi cu 4.441 mijloace.
Evoluţia fenomenelor meteo periculoase şi intervenţia din teren a efectivelor MAI sunt permanent monitorizate prin Centrul Naţional de Comandă Integrată care funcţionează la nivelul ministerului, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.