Autostrada Bacău-Brașov are șanse din ce în mai mari să fie finanțată

O nouă analiză, publicată acum de hotnews.ro, arată că varianta autostrăzii Bacău-Brașov este cea mai fezabilă a fi realizată cu fonduri europene.

Cătălin Costache, Director General la Direcția Generală Organismul Intermediar – Direcția Accesare Fonduri din cadrul Ministerului Transporturilor, a declarat că  autostrada A8 Tg Mureș – Iași, care ar urma să lege Moldova de Vest, este foarte scumpă și că nu s-ar putea realiza în cadrul actualei perioade de finanțare europeană, deși comisarul european Corina Crețu susține că măcar SF-ul poate fi realizat acum pe bani europeni, iar proiectul pregătit pentru următorul ciclu financiar european de după 2020.

Din acest motiv, la nivelul Ministerului Transporturilor s-a pornit o analiză vizavi de posibilitățile de a asigura o legătura a Moldovei cu Transilvania pe rute alternative .

„Practic, natural, sunt trei legături cu Moldova – pe la Vatra Dornei, pe la Bicaz și pe la Oituz [n.r. pe unde ar urma să treacă A13 Brașov – Bacău]. Toate cele trei sunt în analiză la momentul acesta și, fără să sar la o concluzie, un raport va fi prezentat public vizavi de alternative pentru a finanța legătura cu Moldova”, a declarat Cătălin Costache, citat de hotnews.ro.

Practic, analiza ar putea să sugereze o reprioritizare a proiectelor din MasterPlanul de Transport, proiectul A13 fiind pus înaintea A8. Analiza în curs ar putea sugera ca pe termen lung Moldova să fie unită peste Carpații Orientali cu două autostrăzi, dar a doua trecere sugerată ar putea fi mai pe la nord, prin Suceava-Vatra Dornei, mai spus sursele amintite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.