Bacăul este fruntaș la numărul de copii abandonați de părinții plecați la muncă în străinătate

Județul Bacău ocupă un nefericit loc 4 în țară la numărul de copii ai căror părinți au decis să îi părăsească, fie și temporar, pentru a căuta locuri de muncă în străinătate. Aproape 5.200 de copii sunt în situația de a fi crescuți de rude sau chiar de a se întreține singuri, în timp ce părinții lor trudesc prin străini, uneori pentru perioade ce se întind pe ani întregi.
Institutul Național de Statistică a realizat un studio la nivel național din care reiese că aproximativ 100.000 de copii au cel puțin unul din părinți plecat la muncă în străinătate. INS a luat în calcul atât date administrative, cât și date statistice în realizarea acestui studiu. Astfel, din analiza datelor furnizate de Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), reiese ca la sfârșitul anului 2017 un număr de 94.896 de copii din România aveau unul sau ambii părinți plecați în străinătate, iar 17.425 copii erau afectați de migrația ambilor părinți. Este de menționat, însă, faptul că doar 31 de Centre au furnizat date, din cele 42 existente.
Revenind la situația Bacăului, este de menționat că, de fapt, întreaga Regiune Nord-Est este fruntașă pe țară la copiii lăsați acasă, cu un total de peste 31.000 de copii. Vorbim despre județele Suceava – 9.097 copii, Iași – 5.529 copii, Bacău – 5.160 copii și Neamț – 4.636 copii. Tot din zona Moldovei este de menționat și Galațiul, cu 6.174 copii. Urmează Regiunea Sud-Muntenia, unde lider este județul Prahova – 4.897 copii.
Majoritatea copiilor aflați în această situație (60%) au între 6 și 14 ani și, de obicei, sunt ”împrumutați”, în familii cu venituri precare.
Urmările pentru acești copii sunt foarte grave, printer acestea numărându-se abandonul școlar sau grave tulburări psihice, de personalitate și comportament. În zona altor tipuri de probleme, cadrele didactice identifică: incidentele în comunitate, dezinteresul/lipsa de motivație pentru studiu, hiperactivitatea, creșterea în greutate, apatie/tristețe accentuată, agresivitate/violență (verbală și fizică), probleme de concentrare a atenției ori lipsa de igienă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.