Potrivit unui studiu dat publicităţii de Parchetul General cu privire la fenomenul criminal de la nivel naţional, judeţul Bacău se află pe primul loc după numărul de omoruri şi de lovituri cauzatoare de moarte (LCM) înregistrate.
Au fost analizate datele din perioada 2011-2015 şi în aceşti ani doar în 2014 Bacăul nu a fost pe primul loc la numărul de crime.
Aşadar, în anul 2011, procurorii băcăuani au întocmit 36 de rechizitorii pentru fapte de omor sau LCM, cele mai multe din ţară, urmaţi de cei din Galaţi şi Vaslui, cu câte 34 de rechizitorii fiecare. În 2012, Bacăul a avut 53 de rechizitorii pentru omor şi LCM şi a fost tot pe primul loc, în 2013 şi-a păstrat poziţia nedorită tot cu 53 de fapte, în 2014 a fost depăşit de Iaşi şi Galaţi, dar tot au fost 40 de infracţiuni cu violenţă extremă, iar în 2015 a revenit pe locul I, cu 50 de omoruri.
„Printre județele cu cea mai mare rată la omucideri se numără următoarele (în ordine descrescătoare): Bacău, Alba, Galați, Constanța, Călărași, Iași, Vaslui, Maramureș, Sibiu. La nivel național, criminalitatea violentă letală pură se menține la un nivel ridicat, ceea ce denotă că măsurile de prevenire/combatere nu au fost eficiente, impunându-se adoptarea altora”, se arată în studiul Parchetului General.
Fenomenul criminal nu este specific unei anumite regiuni, se mai arată în raport, regăsindu-se cu aceeași intensitate atât în Moldova, cât și în Dobrogea sau Maramureș, iar zonele bogate generează crima la fel sau chiar mai mult decât cele sărace.
Cele mai multe crime se comit la sfârşit de săptămână, pe timpul nopţii şi pe stradă. Criminalii sunt într-o proporţie mare bărbaţi, cu un nivel redus de educaţie, fără ocupaţie, consumatori de alcool şi care au săvârşit fapta din răzbunare sau duşmănie. În ceea ce priveşte victimele, cele mai multe sunt din zodia Leu şi locuiau în mediul rural.