Campanie de informare a băcăuanilor pentru a preveni furturile din locuinţe

Poliţiştii de prevenire şi proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au informat, în această săptămână, cetăţenii municipiului Bacău pentru a preveni furturile din locuinţe. 

Activitățile au avut ca scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuințe, în vederea reducerii riscului de victimizare a cetățenilor municipiului Bacău.

Astfel, în această săptămână, acțiunile preventive au fost concentrate în municipiul Bacău în zona străzii Tipografilor și Electricienilor. În cadrul discuțiilor, polițiștii băcăuani au accentuat faptul că multe din furturi sunt posibile pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție. Primirea în locuință a persoanelor necunoscute fără nici o verificare prealabilă, lăsarea ușii sau a ferestrelor neasigurate și folosirea incorectă, permisivă a interfonului au fost câteva din premisele care au favorizat comiterea furturilor din locuințe.

La nivelul municipiului Bacău astfel de acțiuni de informare vor fi derulate și în săptămânile următoare de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și poliţiştii de proximitate, acţiuni în cadrul cărora vor sublinia importanța conduitei preventive pentru a stopa victimizarea prin furturi din locuințe.

Polițiștii fac încă o dată apel la cetăţeni să manifeste responsabilitate şi să adopte reguli minime de prevenire a victimizării, precum:

– Asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; montaţi un interfon la  intrarea în locuinţă; asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor;

– Nu deschideţi uşa locuinţei persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea vă oferă spre vânzare produse tentante, pe care le puteţi considera a fi un chilipir.

– Atenţie la persoanele pe care le primiţi în locuinţă. Acordaţi mare atenţie legitimării acestora şi nu vă încredeţi în cărţile de vizită pe care vi le prezintă. În situaţia în care locuiţi la bloc, persoanele care oferă diverse servicii ar trebui să fie însoţite de preşedintele sau de administratorul asociaţiei de proprietari/locatari;

– Nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;

– Nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;

– În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul.

Sursa: Realitatea de Bacau