Care este adevărul despre IARBA MÂȚEI. Ce efect are, de fapt, asupra felinelor

De la tigri și pantere, până la comuna pisica europeană, felinele pur si simplu nu se mai satura de această planta aromată. O cunoaștem sub titulatura populară de „iarba mâțelor”, dar ce se ascunde, cu adevărat, în spatele acetui nume devenit comun. 

Iarba mâței sau Nepeta cataria, cunoscută în România drept CĂȚUȘNICA, este o plantă perenă, originara din Europa si Asia și înrudită cu menta. Aceasta explică de ce menta sau chiar valeriană sunt uneori identificate drept iarba mâțelor.

 

Secretul atracției stă în uleiul volatil care se găsește în frunzele, tulpinile și semințele plantei, iar efectul se manifestă după doar una sau doua adulemecări, când pisica va începe să o lingă, să o roadă și chiar să se tăvălească în tufe, potrivit mobilepet.

 

Deși este intensă, starea de euforie durează aproximativ 10 minute, pentru majoritatea pisicilor. Pentru unele, „fericirea” se manifeta printr-o joacă agresiva sau, la pol opus, printr-un calm exagerat.

Indiferent de reactie, odata ce efectul trece, felina nu va mai reacționa la efectul plantei cel puțin 2-3 ore.

 

Statisticile spun că o pisica din 2 moștenește sensibilitatea la iarba mâței, iar aceasta se manifestă de la vârsta de 3 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.