Liderul PNL Florin Cîţu, fost premier și, totodată, fost ministru de Finanțe, a declarat că este îngrijorat de actuala rată a inflaţiei, pentru că o creştere a acesteia ar însemna pentru românii cu venituri mici „o taxă pe sărăcie” şi la o valoare de peste 10% lucrurile „ar scăpa de sub control”.

„Despre inflație sunt discuții, sunt îngrijorările pe care le am. În acest moment, rata inflației este cu mult peste țintă. Ținta Băncii Centrale, știți foarte bine că este 2,5, este trecut peste țintă. Întrebarea este dacă se menține sus această rată, o perioadă lungă de timp, care sunt soluțiile. Și aici, repet, ele sunt la Guvern și la Banca Națională a României dar, dacă nu se rezolvă această problemă, va trebui să ne așteptăm, în special în sectorul bugetar, ca oamenii să vină cu cereri de creșteri de salarii.

Este normal, puterea de cumpărare este erodată, inflația este o taxă pe sărăcie, îi afectează pe cei mai săraci dintre români și este datoria instituțiilor statului, care au în atribuții temperarea inflației, să vină cu soluții pe care noi le vom susține.

Până la urmă, există o întrebare pe care și-o pun economiștii, dacă poți să ai inflație mare, dobânzi mici și curs stabil, în același timp. Dacă nu, unde dai drumul. Dar, soluțiile, repet, le aștept în coaliție. Am spus și în coaliție că sunt îngrijorat de rata inflației, pentru că asta înseamnă, pentru românii cu venituri mai mici, în primul rând, o taxă pe sărăcie, dar îi afectează pe toți”, a afirmat Cîțu, într-o declarație de presă susținută, astăzi, la Parlament. 

Sursa: Realitatea Din PNL