Cadre didactice din mai multe județe, printre care și Bacăul, au participat la un sondaj efectuat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cu privire la situația materiale a școlilor la acest moment.

În cadrul acestui sondaj de opinie, angajaţii din mai multe unităţi de învăţământ au fost întrebaţi ce dotări lipsesc şcolilor în care îşi desfăşoară activitatea. 48% au declarat că lipsesc mijloacele moderne de predare, printre care calculatoarele şi conexiunea la internet, tablele interactive, videoproiectoarele sau imprimantele. 43% dintre răspunsuri indică lipsa materialelor didactice. 30% dintre repondenţi vorbesc despre lipsa sălilor de sport, iar 15% s-au plâns de lipsa laboratoarelor sau a bibliotecilor. Alții au acuzat însă lipsa apei curente și a toaletelor.

În mediul rural, încă mai sunt școli cu toaleta în curte.

În consecință, întrebați ce așteptări au de la Ministerul Educației, profesorii au indicat o mai bună dotare, 42 la sută au spus că ar dori să participe la cursuri de formare plătite de minister, 14 la sută vor manuale școlare și 5 la sută au spus că vor o salarizare mai bună.

Sondajul a fost realizat în perioada 3 – 23 mai 2018, atât în mediul online, cât şi prin aplicarea unor chestionare direct în unităţile de învăţământ. În total, la sondaj au participat 5.628 de angajaţi din sistemul de educaţie: personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. La acest sondaj au răspuns angajaţi din educaţie din: Arad, Bacău, Bihor, Călăraşi,  Constanţa, Cluj, Galaţi, Harghita, Iaşi, Suceava şi Vrancea.