Cristian Diaconescu: România NU a forțat ridicarea MCV în 2019. Bulgaria nu mai primește rapoarte de 2 ani

Cristian Diaconescu, fost ministru de Justiție și de Externe, a comentat pe marginea rămânerii MCV în cazul României, deși au trecut 15 ani de la aderare, țara noastră fiind singura din Uniunea Europeană care mai are acest mecanism de verificare. Fostul ministru de Justiție a criticat faptul că România „nu a forțat” ridicarea MCV în 2019. Declarațiile au fost făcute, în exclusivitate, miercuri seară, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu.

„Noi am închis negocierile cu Uniunea Europeană fără Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). În anul 2004, summitul a omologat că toate capitolele de negociere nu aveau condiționalități. În noiembrie-decembrie 2006 a apărut acea condiționalitate pe palierele ce țineau de Justiție, introduse prin MCV pentru România și Bulgaria. S-a adăugat și o clauză de salvgardare. Până în 2009 funcționa cu sancțiuni. Olanda a cerut prelungirea acesteia în 2009”, a declarat Cristian Diaconescu, miercuri seară, la Culisele statului paralel.

Cristian Diaconescu a relatat ce s-a întâmplat în acea perioadă. 

„O delegație din România a fost invitată în Parlamentul Olandei. Prin decizie, noaptea, la ora 1.00, Parlamentul olandez a recomandat Guvernulu ide la Haga să nu se opună înlăturării clauzei.

În 2012, împreună cu Cătălin  Predoiu, ministrul Justiției atunci, am făcut demersuri că MCV să reprezinte și un argument de credibilitate pentru România de a-și face propriile evaluări. Avansasem foarte mult în consensul țărilor UE, numai că au intervenit problemele politice cu suspendarea din 2012 (suspendarea președintelui Traian Băsescu – n.red.). Astăzi, rapoartele MCV se fac numai pentru România. Bulgaria nu mai primește de doi ani rapoarte”, a relatat Cristian Diaconescu.

„Atâta vreme cât nu ai capacitatea de a-ți convinge partenerii că un astfel de mecanism nu mai este necesar astăzi, atunci nu poți face decât să lași situația să meargă mai departe. 

În timpul președintiei României la Uniunea Europeană, problema nu a fost pusă pe agenda discuțiilor la modul formal”, a concluzionat Cristian Diaconescu, fost ministru de Justiție și de Externe.

„Au fost niște discuții, dar nu au avut curajul să meargă mai departe. (…) În guvernarea Viorica Dăncilă”, a precizat și Anca Alexandrescu, miercuri seară, la Culisele statului paralel.

Fostul ministru al justiției, Cristian Diaconescu, a mai adăugat că „trebuie să existe încrederea în noi că putem avea o evaluare obiectivă pentru că MCV-ul, practic, trebuie aplicat de noi dincolo de ceea ce se spune. Deci ar fi foarte normal că statele europene să aibă încredere în noi că suntem capabili și suficient de obiectivi, că ne privim propriul sistem judiciar cu obiectivitate. Așa cum se întâmplă în Germania și în alte state europene”.

Totodată, Cristian Diaconescu, a mai adăugat că „în România nu există un expert în MCV, dar sunt funcționari ai Comisiei Europene. Vreau să vă spun un lucru. Înainte de a se face public, MCV-ul, ma rog, rapoartele MCV, se discută înainte cu autoritățile statului român. Deci există posibilitatea și am avut avut diverse ocazii de acest tip de a negocia anumite constatări”. 

Emisiunea Culisele statului paralel poate fi urmărită LIVE AICI: https://www.realitatea.net/live

Înregistrarea emisiunii de miercuri seară, disponibilăpe pagina: https://www.realitatea.net/emisiuni/culiselestatuluiparalel

Sursa: Realitatea din Justitie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.