Cseke Attila: reformele ambițioase ale Ministerului Dezvoltării vor influența modul în care arată localitățile din România

”Ministerul Dezvoltării, pentru prima dată în zeci de ani, a elaborat o legislație modernă și fără birocrație inutilă în domeniul construcțiilor. Ministerul asigură și reglementările necesare pentru continuarea și finalizarea investițiilor publice”, a afirmat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, care a participat, astăzi, la cea de-a doua ediție a Conferinței internaționale INNOCONSTRUCT.

Regimul construcțiilor și reglementările pentru planificarea orașelor și a localităților erau vechi de 30 de ani și îngreunau procesul de dezvoltare. Ministerul Dezvoltării a elaborat un singur cod legislativ pentru construcții, urbanism și amenajarea teritoriului, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, a explicat, la eveniment, Cseke Attila.

Baza legislativă care guvernează amenajarea teritoriului, urbanismul și construcțiile reprezintă o prioritate pentru minister, în vederea eficientizării demersurilor pentru aprobarea documentațiilor de urbanism, autorizarea lucrărilor în construcții și digitalizarea proceselor de avizare și autorizare, a spus ministrul.

”Prin Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, se introduce avizul unic, prin care ajutăm beneficiarii să depună într-un singur loc documentațiile pentru avize, desființând, în acest fel, multitudinea de avize care expirau în timp ce erau emise celelalte și simplificând considerabil procesul de avizare”, a mai spus ministrul dezvoltării.

Ministrul a anunțat: România a fost printre primele țări din Europa care a propus o soluție pentru creșterea materialelor de construcții în funcție de statisticile oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Totodată, Ministerul Dezvoltării a propus și o soluție, adoptată de Guvern, care permite ajustarea valorilor din contractele de investiții publice: ”Astfel, cu un buget de 1,77 miliarde de lei, asigurăm continuarea investițiilor și evităm creșterea ratei șomajului”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

Lucrările publice finanțate din fonduri europene sunt, de asemenea, vizate de măsurile adoptate de către Guvern prin OUG nr. 64/2022 în acest sens, a conchis ministrul.

“Guvernul a adoptat trei reglementări normative pentru a asigura continuarea investițiilor prin ajustarea contractelor publice. Sectorul construcțiilor este extrem de important pentru dezvoltarea comunităților locale și a României și îl tratăm ca atare”, a arătat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.