De ce trebuie să bați un cui ruginit în pomii fructiferi

Cu siguranţă, ai văzut prin unele livezi cuie înfipte în pomi. Este o practică veche, de pe vremea când bunicii nu aveau la îndemâna tot felul de tratamente, substanţe chimice, fertilizanţi foliari sau foarfece de tuns. Bunicii aveau un scop bine gândit. Aşadar, de ce se bat cuie în copaci? 

Când se bătea un cui într-un pom, trebuie folosit un cui ruginit. Astfel, se asigura aportul de fier pentru acel copac. Bunicii aplicau metoda cu precădere în cazul pomilor fructiferi ajunşi la o vârstă destul de mare, care nu mai dădeau rod că înainte. Cuiele se băteau în meri, nuci, peri şi pruni.

Cum se bate cuiul în copac?

Pentru că tehnica să dea rezultat cu adevărat, trebuie să baţi cuiul în trunchi, iar la câţiva centimetri de el să mai înfigi unul sau două. Baga cuiul pe jumătate în trunchiul pomului, pentru că partea rămasă în exterior să continua să ruginească. Se spune că acest aport de fier face ca pomii să dea rod mai mult anul ce vine.

Bineînţeles, exista riscul să se îmbolnăvească pomul. De aceea se recomanda sterilizarea cuiului, iar apoi tratarea scoarţei fie cu var, fie cu piatră vânătă. De altfel, cu zeamă bordeleză, făcută din piatră vântă, se asigură rod bogat de tomate.

 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.