DSVSA Bacău a recoltat probe de la zeci de porci. Analizele pentru pestă, NEGATIVE

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău rămâne în alertă, având în vedere evoluţia agresivă a Pestei porcine africane pe teritoriul a 13 judeţe din zona de nord-vest şi sud-est a ţării. Se iau măsurile necesare de profilaxie nespecifică pentru a preveni pătrunderea virusului pe teritoriul judeţului Bacău.

„Menţionăm că la această dată, Pesta Porcina Africană nu evoluează în judeţul Bacău. În cadrul măsurilor de supraveghere sanitară veterinară a efectivelor de suine sălbatice şi domestice, DSVSA Bacău a recoltat, de la începutul anului 2018, probe provenite de la: 74 porci domestici morţi, 49 porci bolnavi, 13 porci mistreţi găsiţi morţi, 65 porci mistreţi vânaţi. Rezultatele analizelor efectuate de la aceste animale nu au confirmat prezenţa virusului Pestei Porcine Africane”, spune dr. Florin Baltă, purtător de cuvânt la DSVSA Bacău.

În cadrul filtrelor rutiere instituite în trafic, pentru prevenirea introducerii virusului pestei pe teritoriul județului Bacău, prin transporturi de porci vii sau produse provenite de la aceştia, au fost verificate peste 200 de mijloace auto. Dintre acestea, 8 au fost transporturi de animale/produse alimentare, fiind aplicate sancţiuni în valoare totală de 1.800 lei, pentru comerţ cu animale fără actele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

În următoarea perioadă, inspectorii DSVSA Bacău vor efectua controale oficiale randomizate în exploataţiile comerciale autorizate şi înregistrate de suine, precum şi în gospodaria populaţiei şi târguri de animale, pentru a vedea dacă se respectă condiţiile de biosecuritate şi de circulaţie a porcinelor.

Toţi crescătorii de animale, persoane fizice sau juridice, au obligaţia de a notifica orice suspiciune de boală sau mortalitate la porcine către DSVSA Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.