După 28 de ani, se termină cu șantierul bisericii din centrul orașului. Mai este nevoie de câțiva bani

În jurul celei mai înalte construcții civile din Bacău, adică Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului”, vor începe în scurt timp lucrările de amenajare a parcului din preajmă și a unei parcări ce va avea o capacitate de 107 locuri. Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a anunțat că lucrările se vor executa ”în contextul închiderii șantierului de la Catedrală”, lucrări care au demarat acum 28 de ani și au costat până acum circa 10 milioane de euro din banii donați de către Consiliul Județean, adică din bugetul public al băcăuanilor. De menționat că este vorba doar despre lucrările exterioare, dat fiind că în interior mai este de muncă. În baza contractului încheiat cu Municipiul Bacău, Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău va amenaja spaţiul din proximitatea clădirii Catedralei și va construi o parcare pe latura nordică a amplasamentului ce încadrează Catedrala Ortodoxă „Înălţarea Domnului”. Parcarea este cerută de mult timp, dat fiind că în vecinătate există o clădire de birouri fără locuri de parcare într-o zonă foarte circulată, practic într-o porțiune marcată ca interzisă din apropierea sensului giiratoriu. Zona din proximitatea bisericii ce urmează să fie amenajată ca parc este delimitată de Bulevardul Unirii, strada George Bacovia şi strada Lucreţiu Pătrăşcanu, de unde se va face și accesul în parcare. Valoarea totală a contractului este de peste un million de lei, făra tva, sumă ce include proiectarea și execuția lucrărilor. Durata contractului este de 6 luni.

Se spune că biserica ”Înălțarea Domnului” din Bacău este a treia construcție de rit ortodox ca mărime din România, după Catedrala Mântuirii Neamului din București și Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare. Edificiul nu este o catedrală propriu-zisă, deoarece Bacăul nu este sediul vreunei episcopii. Cu toate acestea, datorită mărimii și importanței, ea este numită de localnici „catedrală”, în sensul folosit în creștinismul primar, acela de principal lăcaș al orașului. Oficial, dacă episcopul va sluji în această biserică, ea va fi catedrală sau co-catedrală.

Edificiul are o înălțime maximă de 70 m (63 m la baza crucii de pe turla principală, crucea principală având 7 m înălțime) și a fost supranumită drept ”primul zgârie-nor” din Bacău. Fundația începe de la 10 metri sub pământ, cu un subsol ce cuprinde două niveluri. Cel mai de jos nivel găzduiește o sală de expoziție, un depozit de carte și un adăpost de apărare locală antiaeriană. Următorul nivel este un paraclis, după care, la cota 0 începe catedrala propriu-zisă, cu ziduri de beton care ating în anumite tronsoane o grosime de un metru. Cele 18 clopote cu care este dotată catedrala, dintre care unele coordonate computerizat, cu o greutate între 30 de kilograme și 4,5 tone, au fost fabricate la Insbruck, în Austria. Crucea principală, presupusă a fi cea mai mare din țară, are 7 metri înălțime, o deschidere a brațelor laterale de 4,20 metri, și o greutate de aproape 2 tone. Celelalte trei cruci, montate pe turlele care adăpostesc clopotele catedralei, au câte 4 metri înălțime și deschiderea brațelor de 2,46 metri. O singură ușă ajunge să coste 25.000 de euro.

Totuși, în ciuda multor opinii în favoarea măreției construcției bisericești, există în Bacău și construcții mai înalte, dar de natură industrială, adică turnurile societății de termoficare, care au 220 de metri înâlțieme. Mai sus ar urca doar turnurile de la Baia Mare, la circa 325 de metri. Spre deosebire de construcția cu scop religios, societatea Thermoenergy Bacău este, însă, falimentară, dar și aceasta primește bani din buget public, cel al municipiului, și nu al județului, precum biserica menționată.

În oraș mai sunt multe alte investiții necesare. Enumerăm, sumar, lipsa creșelor, întârzierea Spitalul Municipalui, nefinalizat de peste zece ani, promisă constant de toți edilii, Insula de Agrement, nefinalizată de peste șase ani și promisă de toți edilii, Stadionul Muncipal, lăsat în paragină de circa opt ani și promis de peste doi ani de actuala administrație, străzile pline de gropi pentru care localnicii fac proteste și multe altele. Pare, însă, prioritară, așa-numita rezervă de apă a Bacăului, care ar scuti populația întregului oraș de avariile repetate ale conductei de acțiune de la Valea Uzului, care îi determină să își procure apa de la containere stradale. Iar această rezervă costă doar cinci milioane de euro, spre deosebire de cele 10 milioane de euro numărate până acum de construcția bisericii, plus ceea ce mai urmează.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.