Filmul evenimentelor dublei crime din Onești, prezentat pas cu pas de polițiști: Una dintre victime a atacat agresorul. Atunci s-a produs declicul

Polițiștii au făcut public, în urmă cu scurt timp, filmul evenimentelor în cazul dublei crime din Onești. Vorbim, practic, despre primele concluzii, la cald, făcute de echipa IGPR trimisă să verifice modul de intervenție al colegilor lor din Bacău. În total, au existat 6 apeluri la numărul de urgență 112, 3 apelurii fiind date de agresor, iar alte 3 care solicitatu prezența ambulanțelor la fața locului. Polițiștii mai spun și că nimic nu ar fi prevestit dezastrul care avea să se întâmple, prcizând că agresorul fusese cumva adus în stadiul de cooperare. „Declicul” – spun oamenii legii – s-a produs după ce una dintre victime l-a lovit pe agresor, fapt pentru care acesta a acționat. Bărbatul, care a fost susținut de soția sa în tot acest demers, are la activ 4 condamnări. Polițiștii au explicat că nu s-au putut folosi lunetiști din cauza lipsei de vizibiliate. 

Gheorghe Cristian, din cadrul DGPI, a afirmat, astăzi, că primul apel sosit la 112 a fost efectuat, ieri, la 11:47, de un bărbat care spunea că are probleme din cauza unui litigiu și care amenința cu un cuțit.

Apelul a fost transferat de dispecer către colegii din teren. Primul echipaj a ajuns la fața locului la 11:52, respectiv la 5 minute după sesizarea primită la 112. La 11:55 s-a dispus constituire unui grup operativ format din 17 politiști și un negociator. Primele discuții au fost inițiate de adjunctul poliției, care îl cunoștea pe agresor, având în vedere că „locuia undeva la două-trei blocuri pe aceeași stradă cu acesta”. Acesta a fost „un tampon care a diminuat creștere tensiunilor, (…) a căutat soluții până la ajungerea negociatorului”.

Ulterior a ajuns și seful poliție din municipiul Onești. La 13:53 a ajuns negociatoru din cadrul poliției Bacău. Se apre că acesta a fost chemat de urgență la serviciu din timpul liber. Celălalt negociator, spun oamenii legii, se afla în concediu medical. 

La 14:01 au venit și reprezentanții SU Bacau, iar la 14:38 – agresorul a reapelat 112 și a sesizat ce are în locuința sa 2 persoane legate. Acesta a afirmat că vrea actul de proprietate al apartamentului sau suma de 300.000 de euro. Bărbatul a amenințat că dacă aude vreo mișcare pe casa scări va lua acțiune. Operatorul a cerut să vorbească cu una dintre persoanele sechestrate, care a zis că a fost amenințată că va fi ucisă dacă se va auzi  o mișcare la ușă sau pe casa scării. S-a discutat și cu soția agresorului, care pe tot parcursul incidentului a afirmat că își susține soțul în toate acțiunile sale.

La ora 16:00 bărbatul a suna iar la112 și a cerut să îi fie făcută legătura cu persoane mai importante, spunânc că nu îi este suficient să vorbească doar cu poliția. A durat 12 minute apelul, timp în care s-a înecrcat calmarea și ponderarea lui, a mai spus Gheorghe Cristian.

„Primul pas este izolarea zonei și controlul incidentului, lucru care a fost făcut de colegii de la Onești. A doua activitatea în gestionarea situațiilor de criză e negocierea, care încearcă rezolvarea incidentelor fără folosirea forței. Dacă din anumite motive procesul de negociere eșuează, trebuie să fim pregătiți pentru asalt, care implică două componente: asalt planificat sau asalt de intervenții în situații de urgență, unde dacă intervii sau nu intervii, apar consecințele. În cadrul procesului de negociere, vreau să fac o remarcă importantă, e o etapă necesară în astfel de incidente și el nu poate fi cuantificat în timp, procesul urmărește ca rezolvarea incidentului să se facă fără folosirea forței. Prima echipă de interveție a ajuns la fața locului la 13:53. Fiecare echipă e responsabilă de rezolvarea incidentului. Conducerea IPJ a considerat că e nevoie de o echipă SAS. Deși negociatorul era în timpul liber s-a deplasat la locul incidentului”, a declarat, la rândul său, Alexandru Scurtu, șeful SIAS. 

Negociatorul din cadrul Poliției Bacău a explicat că s-au aplicat tehnici de ascultare activă, însă la un moment dat s-a produs un declic. Vorbim despre un incident care s-ar fi produs în jurul orei 16:55, în ciuda faptului că negociatorul reușise să îl stabilizeze pe criminal. Conform șefului SIAS, una din victime a încercat să îl atace pe agresor, iar acesta ar fi reacționat. Se pare ca acesta l-ar fi lovit cu piciorul. Este exclus ca declicul să se fi produs pentru că s-a auzit zgomot pe scară, spun oamenii legii.

Scurtu a mai explicat și că o echipă a SAS era poziționată în bloc, la etajul 2, însă ușa a fost spartă mai greu și asta deoarece criminalul o blocase cu o scară.  După ce ușa a fost deblocată, poliția a tras cu o armă cu cauciuc, pentru ca agresorul să scape arma, iar mai apoi acesta a fost împușcat cu o armă Glock. S-a lucrat în echipe de câte trei, și s-a dat la berbec până s-a spart ușa.

Practic, spun polițiștii, intervenția a survenit în momentul în care s-a constatat ca agresorul a trecut la fapte. „Nu s-a pierdut timp. Credeți-mă că nu a fost ușor. Niciuna dintre munițiile folosite nu au atins victimele. Victima de 36 de ani prezintă doar plăgi înjunghiate. S-au folosit concomitant cele doua tipuri de muniție”, au mai spus poliștii.

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.