FOTO: Bogdan Pătruț, profesorul care face EDUCAȚIE „pe prietenie” și care vrea mai mult pentru Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”

În fiecare zi de sâmbătă, la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău se desfășoară un cerc de informatică pentru elevii de peste 14 ani. Denumirea aleasă pentru acest curs, „Programare cu răbdare”, le sugerează participanților că în domeniul informaticii nu se pot obține rezultate decât dacă ai răbdare, ești perseverent și muncitor. Cercul de informatică  „Programare cu răbdare” deschis în Bacău de Asociația Edusoft a devenit un adevărat fenomen pentru sute de tineri pasionați de IT și de materiile STEM – Știință, Tehnologie, Inginerie (Engineering) și Matematică. Profesorul care a declanșat acest fenomen local este Bogdan Pătruț, lector universitar doctor la Facultatea de Informatică a Universității  „Alexandru Ioan Cuza”din Iași. Cercul de informatică, gândit pentru 20 de copii, are acum 300 de elevi.

Ne așteptam la câțiva copii, dar fiind așa mulți, am organizat deschiderea cercului în sala de sport a liceului, fiind singurul spațiu suficient de încăpător. Am gândit acest proiect în contextul în care numărul de ore din școală este insuficient pentru a stârni interesul elevilor pentru informatică și pentru a-i pregăti pentru o carieră în domeniul IT, un domeniu care evoluează foarte rapid”, spune lector dr. Bogdan Pătruț, inițiatorul cercului.

Echipa care se ocupă de elevi este în continuă creștere. Sunt implicați foști angajați ai companiilor mari precum Google, Amazon, Twitter sau Facebook, dar și ai unor companii IT locale (precum ISSCO sau Cirro Solutions). Plecând de la ideea că elevii sunt diferiți și pot fi atrași de diferite domenii ale informaticii (algoritmică, grafică, proiecte complexe, crearea de jocuri, web-design etc.), au fost formate mai multe grupe.

Periodic, organizatorii invită studenți și cadre didactice din centrele universitare din țară sau străinătate să ia parte la diverse activități didactice cu elevii participanți la cerc.

La Bacău nu prea se vorbeste despre informatică, elevii aleg alte facultăți, uneori rămânând fără locuri de muncă, după ce le termină. Pe de alta parte, industria IT oferă astăzi locuri de muncă multe și bine plătite chiar și în țara noastră. Dar elevii sunt privați de oportunități, deoarece numărul de ore de informatică din curricula scolară este foarte redus. Acesta este un paradox și, ca băcăuan, am considerat că trebuie să fac ceva pentru orașul meu natal“, povestește Bogdan Pătruț.

Cei peste 300 de elevi care vin la cerc provin din toate liceele din Bacău, Onești, Târgu Ocna, Comănești, Roman, Săbăoani (Neamț), Piatra Neamț, Adjud etc. Ei vin prin rotație, cam 120-150 la fiecare întâlnire.

Avem nevoie mereu de 3-4 lectori, deoarece eu primesc deja sprijinul unor prieteni. În principiu mă descurc, am tot crezut ca vor mai renunța unii, dar văd că vin tot mai mulți. Liceul ne oferă sălile, videoproiectoarele și e suficient.

Lectorii nu cer bani niciodată. Singurele cheltuieli sunt legate de transportul lectorilor si de cazare, de masa pe care le-o oferim la prânz. Asociația Betania din Bacău ne-a sprijinit cu premii pe care le-a oferit copiilor înscriși la un concurs și ne sprijină și cu cazarea. Totuși, uneori e nevoie de bani pentru a duce pe unii la hotel. De asemenea, după fiecare curs, îi ducem pe toți la restaurant, iar o masă de costa cam 250 de lei”, mai spune profesorul Pătruț, care de multe ori plătește din buzunarul său toate aceste cheltuieli.

Cel mai mare of al său este situația în care se află  Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. Infrastructura lasă de dorit, mai ales că imobilul nu mai corespunde demult standardului de educație din acest liceu. Renumele colegiului și premiile naționale și internaționale obținute de elevi au depășit demult capacitatea unui imobil vechi și impropriu.

Recent, profesorul și-a propus să facă ceva pentru Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” și a lansat un eveniment intitulat sugestiv “Dați un leu pentru liceu”. Scopul acestuia nu este să adune neapărat fonduri, ci să mobilizeze autorități, profesori și părinți deopotrivă să facă ceva pentru un liceu care, privit pe dinafară, pare doar un grup școlar oarecare, dar care în realitate e o pepinieră de valori.

Bogdan Pătruț, fost profesor la Universitatea  „Vasile Alecsandri” din Bacău, în prezent doctor în informatică, lector la Facultatea de Informatică a Universității  „ Al I Cuza” din Iași, se consideră un pionier al învățământului informatic din România și spune că prin proiectul său, ”Programare cu răbdare”, încearcă să dea o mână de ajutor elevilor privați de oportunități prin numărul redus de ore de informatică din curricula școlară.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.