Inspectorii DSVSA Bacău au intensificat controalele în fermele de păsări

După ce în Bulgaria s-au confirmat focare de gripă aviară, inspectorii Direcției Sanitrar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău au intensificat controalele privind aplicare cerinţelor de biosecuritate în fermele de păsări și nu numai.
Mai precis, au fost dispuse măsuri de avertizare și informare a medicilor veterinari, fermierilor și primăriilor, astfel încât să sporească vigilența în ceea ce privește monitorizarea pentru influența aviară. Medicii veterinari oficiali și cei de liberă practică au fost instruiți pentru a putea recunoaște cazurile de gripă aviară, modul de acțiune, profilaxie și combatere a bolii.

Totodată, medicii veterinari le recomandă cetățenilor să țină păsările în adăposturi sau sub șoproane îngrădite, fără acces la lacuri şi bălţi pentru a împiedica venirea în contact cu păsările sălbatice și să nu le adape cu apă din aceste surse. Rațele și gâștele să fie separate de alte păsări de curte. În această perioadă, se interzice organizarea pe teritoriul localităţilor de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări.
Gripa aviară este produsă de un virus din genul Influenzavirus A care afectează toate păsările domestice și sălbatice, dar cele mai grave îmbolnăviri sunt întâlnite la găini şi curci. Boala evoluează în mod normal supraacut, cu moarte subită a păsărilor afectate în 24 sau 48 ore, în unele cazuri putând îmbrăca forme acute, cu o durată de cel mult o săptămână.