Locuitorii unei comune din Covasna cer modificarea traseului autostrăzii Braşov – Bacău

0
1

O petiţie pentru modificarea traseului viitoarei Autostrăzi A 13 Braşov-Bacău a fost iniţiată de locuitorii comunei Ilieni, din judeţul Covasna, iniţiatorii fiind nemulţumiţi de faptul că traseul propus trece prea aproape de comună, transmite Agerpres.

Petiţia pentru modificarea traseului vine după ce Consiliul Judeţean Covasna a anunţat, pe 29 ianuarie, eliberarea Certificatului de Urbanism pentru traseul de 76 km. În judeţul Covasna, A13 va străbate teritoriul următoarelor UAT-uri: Ilieni, Sfântu Gheorghe, Ozun, Reci, Ghidfalău, Moacşa, Boroşneu Mare, Dalnic, Cătălina, Tg. Secuiesc, Turia, Sânzieni, Lemnia, Mereni şi Breţcu. De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi construite 6 noduri rutiere: la Chilieni, Sfântu Gheorghe, Reci, Tg. Secuiesc Vest şi Tg. Secuiesc Nord, Lemnia.

Petiţia va fi transmisă atât Ministerului Transporturilor cât şi Consiliului Județean Covasna, a precizat Fodor Imre, primarul comunei, el însuşi printre semnatarii documentului.

Încă din primul moment în care am aflat că noul traseu al autostrăzii va trece pe lângă localităţile Ilieni şi Dobolii de Jos, m-am declarat împotriva acestui lucru din mai multe motive. În primul rând faptul că se vor pierde foarte multe terenuri ale locuitorilor comunei, terenuri agricole fertile, care vor duce la scăderea nivelului de trai al locuitorilor. În al doilea rând, în zona respectivă există mai multe PUZ-uri aprobate în care sunt cuprinse inclusiv zone de locuinţe pe marginea noului traseu, şi al căror confort ar fi în mod evident diminuat de autostradă. Nu trebuie lăsat la o parte nici faptul că poluarea, atât de mediu cât şi fonică, din cauza amplasării atât de aproape de zone de locuit ale comunei Ilieni, fac necesară mutarea acestui traseu mai departe de localităţile noastrea scris pe Facebook primarul comunei Ilieni.

Modificarea traseului unei autostrăzi nu ar fi o premieră. La sfârşitul anului trecut, CNAIR a cerut proiectantului Consitrans să modifice traseul Autostrăzii Unirii A8 în zona de Nord a municipiului Iaşi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.