MĂSURI Târgurile de animale, interzise în judeţul Bacău

Decizia de a interzice târgurile de animale a fost luată în cadrul unei şedinţe a Centrului Local de Combatere a Bolilor, care a avut loc la Prefectura Bacău, după ce în ţară s-a înregistrat o evoluţie alarmantă a focarelor de Pestă Porcină Africană.

La nivelul județului Bacău nu sunt identificate cazuri de pestă porcină africană.
În scop preventiv, se va înființa, însă, o Celulă de primă intervenție care să aplice măsurile specifice de prevenire a extinderii bolii, în focarele de mici dimensiuni, formată din reprezentanți din BAcău de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor DSVSA), Direcția Agricolă, Instituția Prefectului, Inspectoratul de Poliție Județean, Gruparea Mobilă de Jandarmi și Agenția de Protecție a Mediului.

Prefectul județului Bacău, Maricica-Luminița Coșa a solicitat un plan de măsuri și acțiuni care urmează a fi aplicat în cazul apariției Pestei Porcine Africane. Totodată, în următoarea perioadă vor fi interzise toate târgurile de animale pe raza județului Bacău și se vor efectua controale de către echipe mixte pentru a se verifica gradul de implementare a măsurilor stabilite.
În cadrul şedinţei, reprezentanții DSVSA a făcut o prezentare a acestei boli, a situației epidemiologice internă și internațională, măsurile luate de ei pentru prevenirea apariției bolii, precum și vulnerabilitățile planului de măsuri stabilit, întâlnite în acțiunile efectuate cu această ocazie.

Foto: Prefectura Bacău

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om și nu afectează omul. „Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Ultimul raport al Oficiului Internaţional de Epizootii (OIE) arăta la data de 4 iulie 2018 un număr de 237 de focare de pestă porcină africană, identificate pe teritoriul ţării noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.