Numărul urșilor și râșilor a crescut semnificativ în ultimii ani în județul Bacău

Urșii, râșii și pisicile sălbatice, animale ocrotite de lege, sunt inventariate în această perioadă în județul Bacău. Specialiștii aproape că au ajuns la final cu număratul animalelor care trăiesc pe teritoriul județului. Gestionarii fondurilor cinegetice,  separat sau împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău  și Comisariatului Județean Bacău al Gărzii Naționale de Mediu, trebuie să monitorizeze și să realizeze o estimare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate. Rezultatele colectate și centralizate până acum la nivel județean i-au determinat pe specialiști să tragă deja și primele concluzii: în Bacău trăiesc mai mulți urși și mai mulți râși decât în anii trecuți. Acțiunea a scos la iveală și o serie de detalii despre comportamentul urșilor.

Analizând datele comparative din anii trecuţi se constată o evoluţie pozitivă a populaţiilor de urs pe toate fondurile cinegetice care oferă condiţii propice de habitat pentru carnivorele mari şi pentru care au fost calculate efective optime. De asemenea se constată prezenţa exemplarelor de urs, în special tineret, în cuprinsul fondurilor cinegetice care nu au avut stabilite efective optime şi care nu reprezintă areal pentru specie. Acest fenomen are la bază manifestările de teritorialitate ale exemplarelor mature, precum şi creşterea numerică a populaţiei, astfel încât exemplarele tinere de masculi sunt împinse în afara arealului şi obligate să se adapteze în habitate forestiere care nu oferă cele mai bune condiţii de adăpost şi hrănire. Fenomenul a generat în ultimul an numeroase conflicte, datorită faptului că ursul, un animal cu o capacitate de adaptare extraordinară, a învăţat faptul că aşezările omeneşti oferă oportunităţi de hrănire facilă”,  se arată într-un comunicat de presă al Agenției pentru Protecţia Mediului Bacău.

În ceea ce privește populația de râs, o primă concluzie e că exemplare din această specie au fost semnalate inclusiv pe fonduri cinegetice unde râșii dispăruseră de câţiva ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.