O șoferiță din Bacău a alimentat și plătit la pompă 50 de litri de combustibil într-un rezervor de 45 de litri. Cum este posibil? Vezi părerea specialiștilor

Indignată de faptul că la o benzinărie a plătit pentru peste 50 de litri de combustibil, deși talonul vehiculului demonstrează că rezervorul acestuia are o capacitate de numai 45 de litri, o șoferiță din Bacău a postat toată întâmplarea pe profilul acesteia de Facebook. „Azi am constatat cu stupoare că autoturismul pe care îl conduc (zilnic) de aproape 4 ani s-a transformat dintr-un auto de oraș (1.2L) într-un bolid… Alimentez cu carburant aproape lunar (+/- 2-3 zile), de fiecare dată plinul, și niciodată cantitatea de combustibil cu care am alimentat nu a depășit 42 litri. De fiecare dată las pompa pe modul “automat”, să “sară” singură atunci când rezervorul s-a umplut. Azi am oprit-o la 50.31 litri, deoarece n-am înțeles de ce (deși s-a depășit capacitatea rezervorului) continua să alimenteze”, povestește femeia. Aceasta i-a cerut explicații unei angajate ale benzinăriei, care a recunoscut că și alți clienți au raportat aceeași problemă. Un al doilea angajat a încercat să o convingă că problema nu este pompa, ci cunoștințele șoferiței despre propriul vehicul: „Pe un ton superior și arogant îmi spune că pompa urma să “sară” în scurt timp și că de fapt autorismul meu are un rezervor de 50 litri + rezervă, că el știe chestiunile tehnice pentru că a lucrat în domeniul auto și că eu, sau alți clienți, nu știm de fapt detaliile astea și nici câți litri au rezervoarele autoturismelor pe care le conducem…”. Verificând ulterior cartea de identitate a mașinii, femeia a descoperit că 45 de litri este într-adevăr capacitatea rezervorului. Întreaga aventură a șoferiței din Bacău a apărut în revista Auto Bild Romania, unde specialiştii au găsit explicaţii pentru ce i s-a întâmplat.

Ce spun specialiștii în domeniu

 „Există mai multe posibile explicații. Este bine cunoscut faptul că poți alimenta cu mai mult carburant decât este specificat în cartea de identitate a vehiculului, la rubrica „capacitatea rezervorului”. Această practică nu este recomandată, deoarece volumul carburantului poate să crească în urma temperaturilor ridicate din sezonul cald și, în cazul unor modele, alimentarea excesivă poate face motorul să ruleze într-un mod neuniform. În cazul de față, ridică semne de întrebare faptul că pompa nu s-a oprit din alimentare pe modul Automat, deși acest lucru ar fi trebuit să se întâmple tocmai pentru că rezervoarele de carburant au și un rezervor separat de vapori, pentru a permite această funcție a pompei de alimentare. Astfel, se evită situațiile în care rezervorul este complet plin, pentru eventualitate în care carburantul și-ar extinde volumul din pricina temperaturilor ambientale ridicate. De asemenea, există posibilitatea ca pompa de carburant a stației respective să fi fost decalibrată, dar numai autoritățile abilitate au putea să dea acest verdict, în urma unei inspecții. Teoretic, aceste pompe sunt certificate metrologic și sunt verificate periodic de autorități, deci intervenția asupra lor nu ar trebui să fie posibilă în rândul angajaților benzinăriei”, spun specialiştii Auto Bild Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.