Pagube semnificative înregistrate de agricultori în acest an

Ploile abundente, inundațiile și grindina au provocat pagube semnificative agricultorilor care în loc să numere profitul, speră acum într-un sprijin și eventuale despăgubiri de la stat. Lunile iunie și iulie le-au adus pierderi la floarea soarelui, rapiță și în unele locuri și la grâu. Direcția de Agricultură a făcut o evaluare a pagubelor și anunță și primele măsuri.

„Județul Bacău a fost afectat de inundații în anul 2018 pe o suprafață de 4.301 ha culturi agricole, reprezentând 2.3% din totalul arabil al județului Bacău cu o valoare estimată de 8.946.251 lei. MADR a solicitat și obținut acordul Comisiei Europene de a veni în sprijinul fermierilor români prin creșterea avansului pentru plățile directe de la 50 % la 70 %.  Există și posibilitatea unor scheme de sprijin prin PNDR sau ajutoare de stat”,declară Simona Barzaghideanu, director al Direcției Agricole Bacău.

Dar, avansul pentru fermieri a fost anul trecut tot de 70 la sută, iar singura facilitate ar fi ca acesta să fie achitat la timp. Altfel, fermierii se declară neîncrezători până când nu vor vedea alte forme de ajutor.

Producțiile la hectar au fost anul acesta de 4,3 tone la grâu și 4,5 tone la orz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.