PREMIERĂ: Chirurgii din Bacău au reconstruit capul aproape zdrobit al unui tânăr

Un colectiv de medici chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență Bacău a reușit o operație în premieră în România prin complexitatea ei, care ar putea fi exemplu și pentru alte centre medicale. Este vorba despre reconstrucția unei jumătăți din capul unui pacient, practic zdrobit într-un accident rutier, despre care nimeni nu credea că va supraviețui. Dar tânărul nu numai că a supraviețuit, dar și-a reluat activitatea curentă de dinainte de accident, după ce luna trecută a suportat o ultimă intervenție chirurgicală. Evenimentul rutier a avut loc la începutul verii 2017, când tânărul, de meserie cioban, mergea în stare de ebrietate pe o motoretă, alături de o fetiță de 8 ani. Când a ajus în preajma unei gunoiere, tânărul a pierdut controlul ghidonului și a căzut cu capul de o margine metalică de la spatele mașinii de gunoi. Impactul a fost foarte violent, iar motociclistului i-a fost retezată aproape jumătate de cap: cutia craniană, o bucată de creier, precum și ochiul drept. A fost accidentată la cap și fetița. În acea stare cumplită, în comă, tânărul a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență, pentru a se încerca ceea ce părea imposibil. ”Sincer să fiu, atunci când am preluat cazul, nu credeam că va supraviețui, cu atât mai puțin că totul se va sfârși atât de bine. Este cel mai grav caz pe care l-am întâlnit în cei 20 de ani de activitate, atât la Bacău, cât și în alte centre”, spune doctorul Vlad Buburuzan, medic primar neurochirurg. A urmat imediat o operație complicată care a durat opt ore, după care o internare de o lună la Reanimare, sub supravegherea doctorului Valentin Tutunaru, medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă. ”Ne așteptam să apară complicații, dar nu s-a întâmplat nimic. Din acest punct de vedere, se poate spune că a fost un caz ideal, în care pacientul a avutt o evoluție constantă. Norocul paientului este tinerețea sa”, spune doctorul Tutunaru. ”Într-adevăr, cel mai mare risc era să apară vreo infecție. Gândiți-vă că acest pacient a ajuns la spital cu creierul pe afară, iar creierul era murdar de gunoi. Surprinzător, nu a apărut nici o infecție”, a mai spus doctorul Buburuzan. A intrat în rol apoi doctorul Radu Niță, medic primar de chirurgie plastică. Și cum pacientul avea creierul încă la vedere după prima operație, până la ulterioara intervenție de refacere a cutiei craniene era necesară protejarea lui. Drept pentru care doctorul Niță a reușit ca, folosind o grefă de piele preluată de la același pacient, să facă o pavăză fragilă peste substanța cerebrală. ”Practic, am acoperit creierul cu piele. AM obținut un aspect cosmetic destul de bun, dar se mai pot face unele retușuri. Este important și faptul că am reușit să refacem integral piramida nazală și am putea interveni și la zona ochiului pierdut. Oricum, considerăm rezultatul ca fiind un succes”, a spus doctorul Niță. Astfel a decurs o foarte complicată etapă în urma căreia pacientul a revenit, încet-încet, la viață.

A urmat însă o altă etapă importantă, complicată și inedită, totodată. ”Am întrebat colegi din țară despre cum au procedat ei la reconstrucția unei cutii craniene. Însă nimeni nu mai făcuse ceva de amploarea aceasta. Am studiat materiale științifice și am ajuns la concluzia unui implant cranian. Problema era însă că în România nu exista nicio firmă care să realizeze astfel de materiale pentru implanturi personalizate. Așa că după o căutare pe internet am descoperit o firmă în Belgia, cu mare experiență în domeniu, care însă nu mai lucrase niciodată cu România. Dar au răspuns prompt și au fost foarte amaabili. Inițial le-am trimis imagini tomografice, iar ei au reușit destul de repede să construiască un mulaj și matrițe, pe care ni le-au trimis, alături de o mulțime de materiale informative foarte vaste despre cum trebuie să procedăm. Am folosit ciment osos și am realizat implantul personalizat pe care care l-am folosit la pacient. Asta s-a făcut în cadrul unei a doua operații de șapte ore, acum o lună”, a relatat doctorul Buburuzan. În aceeași măsură și-au adus aportul pentru recuperarea pacientului și doctorii Niță și Tutunaru. Iar rezultatul i-a uimit pe toți.

”A fost un succes. Tânărul s-a întors la activitatea sa inițială de cioban, fără să aibă vreun deficit de vorbire sau locomotor. Implantul personalizat a fost relativ ieftin pentru un spital județean, de 9.000 de lei, din fondurile proprii, pentru că la Casa de Asigurări de Sănătate nu se decontează. Mai scumpă, adică circa 100.000 de lei, a fost spitalizarea”, a precizat dr. Raluca Dinu, directorul medical al SJU Bacău. ”Problema principală a fost că în România nu există o firmă care să facă implanturi personalizate. Dar succesul este remarcabil”, a spus și Adrian Popa, managerul SJU.

Medicii de la Iași s-au interesat deja despre metodele de lucru folosite de doctorii băcăuani, pentru a căpăta și ei experiență. Cât despre pacient, el s-a recuperat atât de bine, încât deja s-a implicat și într-o bătaie, din care a ieșit bine. Doctorii spun că el încă nu realizează prin ce a trecut, că moartea îl îmbrățișase rece deja, dar a fost smuls de acolo cu mari eforturi. Oricum, el trebuie să mai treacă pe la controale medicală. De asemenea, și fetița care se afla pe motoretă cu el în momentul accidentului ar avea nevoie de o operație la partea frontală a cutiei craniene, dar la vârsta de nouă ani operația este imposibilă, fiindcă oasele se tot dezvoltă. Intervenția se va face după ce va împlini 12 ani, până când nu va avea nicio problemă, după cum dau asigurări medicii.

Foto1: Dr. Radu Niță, dr.Valentin Tutunaru, dr.Vlad Buburuzan
Foto2: Dr.Buburuzan, mulajul cutiei craniene și pacientul, după ultima operație
Foto3: Dr. Tutunaru, dr.Niță, Adrian Popa, managerul SJU, dr.Buburuzan, dr. Raluca Dinu, directorul medical al SJU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.