Puţini şomeri au beneficiat de prime sau subvenţii pentru angajare

AJOFM Bacău şi-a propus ca anul acesta să acorde peste 2.000 de prime şi subvenţii pentru şomerii care îşi găsesc cu greu un loc de muncă, din cauza vârstei sau a zonei din care provin. După 9 luni, s-a reuşit sprijinirea doar a 500 dintre ei.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău are în evidenţe peste 12.000 de şomeri, iar mulţi dintre ei cu greu se pot angaja. Pentru a-i ajuta să-şi găsească un loc de muncă, instituţia derulează cinci proiecte finanţate din Fondul Social European, cu scopul de îmbunătăţire a posibilităţilor de angajare, stimularea ocupării şomerilor înregistraţi şi creşterea numărului de tineri inactivi NEETs (cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nici nu participă la activităţi de formare profesională), care sunt înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO).

La începutul anului, AJOFM a făcut un plan de subvenţionare a locurilor de muncă ocupate de către şomerii înregistraţi, proveniţi din grupuri ţintă defavorizate (absolvenţi de învăţământ, tineri NEETs, şomeri de lungă durată, persoane peste 45 de ani şi părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale). Marţi, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, oficialii instituţiei au prezentat un raport cu stadiul implementării măsurilor de sprijin, din care reiese că, totuşi, planul a fost unul ceva mai optimist.
În primele nouă luni ale anului, din cele peste 2.000 de prime şi subvenţii planificate, s-au acordat puţin peste 500.

Aşadar, s-a preconizat că se vor acorda 500 de prime de activare pentru şomerii care se încadrează în muncă, însă, în primele nouă luni ale acestui an s-au acordat doar 174. Au fost planificate 50 de prime de mobilitate pentru şomerii care se angajează într-o localitate aflată la mai mult de 15 km de domiciliu, însă au fost doar 7 situaţii de plată, tot 50 de prime au fost luate în calcul şi pentru cei care-şi găsesc un job într-o localitate aflată la mai mult de 50 km de casă, dar s-a acordat doar o primă, pentru relocare ca urmare a angajării în altă localitate s-au acordat 9 prime din 100.

Nu a fost niciun caz de subvenţionare a locurilor de muncă ocupate temporar în lucrări publice de interes comunitar din cele 50. Lucrurile nu stau altfel nici când vine vorba despre subvenţionarea locurilor de muncă ocupate de absovenţi, 41 din 150, a celor pentru şomeri trecuţi de 45 de ani, doar 253 din 800, sau a locurilor de muncă ocupate de tineri NEETS, doar 10 din 200.

De asemenea, nu s-a acordat nicio subvenţie pentru şomerii de lungă durată încadraţi, pentru persoane cu handicap, şomeri aflaţi în prag de pensionare şi nici pentru cei angajaţi în baza unor proiecte finanţate din fonduri europene, deşi, pentru aceştia din urmă, planul era de 100.
Potrivit AJOFM Bacău, anul acesta au fost create 3.476 de locuri de muncă, rata şomajului fiind de 6,05%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.