Romfilatelia introduce în circulație, vineri, 12 februarie 2021, o nouă emisiune de mărci poștale dedicată Faunei: ȘOIMI

Romfilatelia introduce în circulaţie, vineri, 12 februarie 2021, o nouă emisiune de mărci poştale dedicată Faunei: ŞOIMI.

Şoimii sunt păsări de pradă diurne, foarte bune zburătoare, agile şi rapide; aripile lor lungi şi ascuţite le permit să zboare cu viteză mare şi să îşi schimbe rapid direcţia în zbor. Trăiesc pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii, într-o varietate de habitate, de la tundra polară la păduri tropicale.

Cea mai mare specie – şoimul polar – poate atinge 65 cm lungime; cea mai mică, şoimul pitic, are doar 20 cm. Ca şi în cazul altor răpitoare de zi, la majoritatea speciilor de şoimi femelele sunt mai mari decât masculii, ceea ce permite vânarea unei game mai largi de prăzi, de diferite mărimi. Şoimii au o acuitate vizuală excepţională, ceea ce îi ajută să vadă prăzi de dimensiuni mici de la zeci de metri înălţime.

Între oameni şi şoimi există o relaţie privilegiată: de secole, multe dintre speciile de şoimi au fost utilizate de om într-o activitate deosebită, al cărei nume se leagă chiar de numele acestor păsări – vânătoarea cu şoimi sau şoimăritul.

Şoimul dungat de pădure (Micrastur ruficollis) apare pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei. Este o pasăre răpitoare care trăieşte în zonele tropicale şi subtropicale ale Americii Centrale şi de Sud, în special în păduri. Vânează păsări şi mamifere mici, şerpi şi şopârle. Nu construieşte cuiburi, ci depune ouă în scorburi.

Şoimul pitic (Polihierax semitorquatus) este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,60 lei. Este o specie de şoim de mici dimensiuni (19-20 cm lungime), originară din estul şi sudul Africii. Se hrăneşte cu insecte, mici reptile şi mamifere.

Şoimul de iarnă (Falco columbarius) este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei. Este o specie de şoim de mici dimensiuni, răspândită în emisfera nordică. Masculii au anvergura (distanţa dintre vârfurile aripilor întinse) de 53-58 cm, femelele sunt ceva mai mari. Este un zburător agil, adaptat pentru vânarea păsărilor mici.

Şoimul călător (Falco peregrinus) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei şi pe plicul „prima zi” a emisiunii. Este o specie de dimensiuni mari (cu anvergura de până la 120 cm), răspândită în întreaga lume. Trăieşte în medii foarte variate, din tundra arctică până în zonele deschise din regiunile tropicale. Se hrăneşte aproape exclusiv cu păsări de talie medie. Poate atinge, în picaj, viteze de peste 300 km/h, fiind considerat cel mai rapid animal de pe Pământ.

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea de mărci poştale „Şoimi” va fi disponibilă începând de vineri, 12 februarie 2021, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul prima zi, coala de 32 timbre cu tete-beche şi minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.