Roșii autohtone și la toamnă

- primii agricultori urmează să încaseze subvențiile - următoarea recoltă de roșii autohtone va fi după 1 noiembrie

Mai mulți producători de tomate din județul Bacău s-au înscris în acest an în programul pe care îl derulează Direcția pentru Agricultură, de sprijin de minimis pentru producerea tomatelor în spații închise. Dacă primele roșii au ajuns pe piață până la 15 iunie, așa cum era obligația beneficiarilor înscriși în program, numeroși agricultori au cerut ajutor de la stat și pentru livrarea roșiilor în toamnă. „Pentru anul 2018 s-au depus 44 de cereri de înscriere în program. Primii șase producători au scos pe piață roșiile până la 15 iunie, așa cum prevedea programul. Aceștia au cultivat și valorificat peste 15.000 de kilograme. Există și 36 de cereri pentru ciclul II, adică comercializarea tomatelor după 1 noiembrie”, spune directorul Direcției pentru Agricultură Bacău, Simona Barzaghideanu.

Kilogramul de roșii s-a vândut la aprozare cu 2,8 lei și în piețe de la 3 la 4 lei kilogramul.

Un sprijin semnificativ

Dacă intră în acest program, fermierii beneficiază de un spijin financiar de 3000 de euro anual, dacă dețin o suprafață cultivată de tomate în spații protejate de 1000 mp, obțin o producție de 2 kilograme pe mp și valorifică, cu acte, minimum 2 tone de tomate.

Primii producători care au ieșit în piețe și au vândut marfa urmează să își primească banii investiți care vor acoperi o parte din suma totală cheltuită.

Pentru a fi mai ușor de recunoscut, producătorii înscriși în program au primit șorțuri cu însemnele programului și un afiș cu numărul și data înscrierii. 38 de agricultori vor scoate producții pentru toamna acestui an, iar lista este deschisă pentru înscriere până la 1 august, astfel încât să poată recolta în noiembrie.

Sprijinul acordat de Guvern și un preț bun al roșiilor în extrasezon reprezintă motive de încurajare pentru fermieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.