Conducerea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău a informat sindicatul angajaților că de la 1 septembrie intenționează, în efortul de a asigura salariile, să înlocuiască sporul de 15 la sută la salariul de încadrare, cu un spor de noapte, de 25 la sută, pentru orele lucrate în intervalul 22-6. Decizia va duce la scăderi salariale pentru cei care lucrează efectiv cu beneficiarii din centre, motiv pentru care sindicatul se opune vehement schimbărilor.

„De la începutul anului, angajații care lucrează efectiv cu beneficiarii au avut prima dată scăderea sporului de weekend de la 100 la 40 la sută. Acum, cu înlocuirea acestui spor se pierd 250-300 de lei la salariu. Total, 800 de lei. Normal că nu suntem de acord și vom face toate demersurile legale”, explică Polixenia Oprișan, lider de sindicat.

Motivul invocat de conducerea DGASPC Bacău a fost nevoia de a asigura salariile până la sfârșitul anului.

„Nu sunt asigurate salariile pe ultimul trimestru. Dar, noi vrem să dăm un spor mai mare, de 25 la sută. Nu văd de ce ar fi salariații nemulțumiți”, declară directorul DGASPC, Daniela Țâțaru.

Diferențele între salariații plătiți în acord cu legea unică, care iau 2000 de lei net, și cei plătiți prin Consiliul Județean, sunt mari, aceștia din urmă încasând lunar și 4000-5000 de lei net. Din sindicatul Familia fac parte 1100 de salariați din totalul de 1800 cât are direcția. Aceștia vor decide ce forme de protest vor adopta pentru a nu-și pierde drepturile salariale. Nu ar fi prima acțiune de protest, la început de an, angajații fiind nemulțumiți de scăderea sporului de weekend.