ULTIMA ORĂ: Pesta porcină, confirmată în două comune din Bacău! Zeci de porci au fost eutanasiați

Autoritățile au luat măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii virusului PPA

Autoritățile din Bacău sunt în alertă, după ce Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la porci domestici din două comune, respectiv Parincea și Pârjol.

La Nănești, comuna Parincea, au fost afectati de boală un număr de 3 porci, din care doi au murit și unul a fost ucis, iar în Pârjol au fost afectate 32 de animale. În acest caz, semnele clinice au fost semnalate doar la un animal, însă medicii veterinari au dispus eutanasierea tuturor porcilor din exploatație.

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit de urgență în această dimineață, fiind aprobate o serie de mărui pentru prevenirea răspândirii virusului PPA.

În primul rând au fost stabilite zonele de protecție, pe o rază de 3 km în jurul exploatațiilor infectate. Pentru focarul din Parincea, zona de protecție cuprinde localitățile Nănești,  Vladnic și Văleni, în timp ce zona de protecție pentru focarul din Pârjol cuprinde comunele Balcani și Pârjol cu localitățile Ludași, Hăineala, Bărnești, Băhnășeni, Parjol ,Târâta, Pustiana și Câmpeni.

Zonele de supraveghere cuprind, pe o rază de 10 km în jurul exploatațiilor infectate, în care este inclusă și zona de protecție:

  • pentru focarul din Parincea comunele Ungureni (Bibiresti, Zlatari, Ungureni, Garla Anei), Tamași (Furnicari,Tamasi, Chetris), Parincea (Milestii de Sus, Milestii de Jos , Nastaseni, Poieni, Barna), Horgesti (Horgesti , Sohodor, Galeri, Recea, Marascu), Gioseni (Gioseni), Filipeni (Fruntesti, Slobozia, Filipeni, Valea Botului, Padureni), Pancesti (Petresti, Soci, Fundu Vaii), Vultureni (Dorneni, Ghilavesti, Godinestii de Sus, Godinestii de Jos, Medeleni, Valea Merilor, Valea Salciei), Oncesti (Barboasa)
  • pentru focarul din Pârjol comunele Balcani (Frumoasa, Balcani, Schitu Frumoasa), Parjol (Basesti , Hemieni), Solont (Cucuieti, Sarata, Solont), Magiresti (Stanesti, Magiresti ,Sesuri), Ardeoani (Ardeoani, Leontinesti), Poduri (Cornet), Beresti Tazlau (Tescani), Scorteni (Floresti, Scorteni, Stejaru, Grigoreni, Bogdanesti), Strugari (Cetatuia, Strugari), Margineni (Podis), Blagesti (Poiana Negustorului)

Autoritățile au dispus recensământul tuturor exploataţiilor, care vor fi vizitate de echipele formate din medici veterinari în vederea efectuării unui examen clinic al porcilor şi a unui control al registrului şi al mărcilor de identificare a porcilor. În jurul focarelor au fost amplasate dezinfectoare rutiere.

Cea mai importantă măsură este însă interzicerea circulaţiei şi transportului porcilor pe drumurile publice sau private.

Totodată, administratorii fondurilor de vânătoare din zona focarelor au undă verde la vânat mistreți până la reducerea numărului acestora în cote optime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.