Un val de scumpiri, înregistrat în luna august

Preţurile la gaze, combustibilii, citricele, legumele şi unele servicii au crescut cel mai mult, în primele opt luni din 2018, faţă de finele 2017, astfel că rata anuală a inflaţiei a revenit pe creştere, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).Preţurile la categoria energie electrică, gaze şi încălzire centrală au crescut cu 5,66%, în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu finele anului trecut, ca urmare a majorării cu 16,61% a preţurilor la gaze, deşi cele la energie termică au fost cu 2,13% mai mari, iar cele la energie electrică cu 0,29%, potrivit datelor dintr-un comunicat de presă al INS.

Față de finele anului trecut, serviciile care s-au scumpit au fost cele poștale și cele aeriene, cu 21, respectiv 18 la sută, urmate de gaze, cu 16 la sută.

Dar, scumpirile care afectează în mod direct bugetele familiilor au fost cele la alimente. Citricele şi alte fructe meridionale, s-au scumpit cu aproape 10 la sută față de 2017 și cu 3 la sută faţă de luna precedentă; în timp ce legumele şi conservele de legume sunt mai scumpe cu 6,76%, tot față de 2017. În plus, preţurile la combustibili, care au un impact important în toate celelalte preţuri, respectiv în evoluţia inflaţiei, au crescut cu 5,61% în august 2018, comparativ cu nivelul din decembrie 2017, dar au scăzut cu -0,16%, faţă de luna iulie. Carnea de porc s-a scumpit cu 0.8 la sută în primele opt luni din acest an. Rata anuală a inflaţiei din august 2018 a fost de 5,1%, astfel că a revenit pe creştere, după ce în iulie scăzuse la 4,56% de la 5,41% în iunie, maximul ultimilor patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.