VIDEO: 43 de ani de când o băcăuancă a scris istoria lumii! Nadia Comăneci, fata de 10 din Onești

Azi se împlinesc 43 de ani de când Nadia Comăneci a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii și a Jocurilor Olimpice.

Născută pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti, Nadia a început să practice gimnastica la vârsta de 6 ani. A făcut performanță în sport și a cucerit medalie după medalie la diferite competiții internaționale. Adevărata ei valoare s-a văzut însă pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, când Nadia a devenit prima gimnastă din lume care a primit nota 10, pentru exercițiul de la paralele. Momentul a rămas în istorie cu atât mai mult cu cât afişajul electronic nu era programat să arate această notă. Spre stupoarea tuturor, care au aplaudat la scenă deschisă evoluția băcăuancei, tabela a arătat nota 1. Lucrurile s-au lămurit rapid, iar până la finalul competiţiei Nadia Comăneci a obţinut încă şase note de 10. Gimnasta româncă a revenit acasă de la Olimpiadă cu trei medalii de aur, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri.

Băcăuanca este și în ziua de azi un model pentru toată lumea, fiind numită de postul ABC News şi Ladies Home Journal printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.