134 de firme controlate, amenzi de peste 300.000 de lei

În cursul acestei luni, au fost controlaţi 224 de angajatori și au fost aplicate 32 amenzi, totalizând 314.300 lei.

 

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 134 de angajatori la care lucrau 7621 de salariați. Au fost aplicate 26 sancţiuni contravenţionale, din care 9 avertismente și 17 amenzi  în valoare totală de 193.300 lei. 

Astfel, au fost depistați 6 angajatori care practicau muncă fără forme legale (9 persoane), fiind aplicate 6 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 160.000 lei.

 

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara; 
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

 

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  90 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 121.000 lei și 228 avertismente.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 12 comunicari de evenimente , 2 fiind mortale si 10 fiind soldate cu incapacitate temporară de muncă.

 

Principalele nereguli sanctionate au fost :

  • nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzatoare 
  • lipsa control medical 
  • neintocmire plan de prevenire si protectie 
  • echipamente de munca necorespunzatoare 

In campania de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus, in luna aprilie, inspectorii ITM au efectuat 110 controale. In timpul actiunilor de verificare au fost gasite 74 de neconformitati  fiind aplicate 73 de avertismente si o amenda in valoare de 8.000 lei. Principalele nereguli sanctionate au fost lipsa sau purtarea necorespunzatoare a mastii de protectie de catre salariati  ,  neasigurarea triajului observational la intrarea in societate , lipsa unei persoane desemnate pt verificarea temperaturii si triaj epidemiologic, firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc in contextul pandemiei cu noul coronavirus si unii operatori economici nu au luat masuri sa afiseze la loc vizibil masurile cu privire la prevenirea imbolnavirii cu virusul Sars-CoV-2.

Pe parcursul lunii aprilie, au fost inregistrate 47 sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor , in numar de 38 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la : concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte.

 

In luna aprilie , mai exact pe data de  14.04.2021 s-a finalizat Campania Nationala privind respectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, de catre agentii de munca temporara si de utilizatorii salariatilor temporari

 

In domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au avut in vedere urmatoarele obiective in activitatea de control;

 

– contractul dintre societatea care detaseaza sau pune la dispozitie, respectiv agentul de munca temporara si societatea care utilizeaza salariatul/ salariatii detasati sau pusi la dispozitie trebuie sa cuprinda clauze privind securitatea si sanatatea in munca;

 

– instruirea salariatilor;

 

– acordarea echipamentului individual de protectie;

 

– obligatia utilizatorului de servicii efectuate de catre salariatii temporari de a asigura echipamente de munca fara pericol pentru securitatea si sanatatea salariatilor temporari utilizati;

 

– comunicarea evenimentelor in care au fost implicati salariatii temporari .

 

In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost cotrolati un numar de 9 angajatori dintre care:

 

  • 7 agenti de munca temporara – din care  acestia 4 agenti de munca temporara au fost sanctionati si  2 utilizatori ai salariatilor temporari. Au fost gasite 9 neconformitati fiind aplicate 9 avertismente si tot atatea masuri masuri pentru intrarea in legalitate.

 

Din punct de vedere al relatiilor de munca la cele 4 societati verificate existau 143 de contracte de punere la dispozitie. O societate a fost santionata pentru nerespectarea HG 905/2017, in speta netransmiterea contractelor in Registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.