Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, compensează datoria la gaz a Thermoenergy, operatorul de termoficare al municipiului Bacău. Astfel, Municipiul Bacau primeste 39 de milioane de lei ( ~8 milioane euro) – o suma considerabila care va acoperi din datoria la gaz a firmei de termoficare a Bacaului:

„Sprijinul financiar se ridică la 39 milioane lei, o sumă considerabilă care atestă – fără putință de tăgadă – preocuparea executivului pentru a sprijini, concret, comunitățile locale în prag de sezon rece. În ciuda unor afirmații nesăbuite făcute – recent – de „primarul” Viziteu, care căuta să paseze propria răspundere în ograda altora, Guvernul nu-i va abandona pe băcăuani la greu, iar cea mai temeinică dovadă e chiar compensarea acestei datorii, în contextul în care atât societatea, cât şi sistemul de termoficare se află în proprietatea municipalității Bacău, nu a Guvernului.

Însă Executivul de la Bucureşti nu poate face – la nesfârşit – treaba primarului, viceprimarilor sau administratorului public, care sunt (bine) plătiți să rezolve problemele Bacăului, nu să cauzeze – prin nepăsare & neimplicare – probleme suplimentare oraşului. Când spun asta, mă gândesc la faptul că inacțiunea flagrantă a conducerii UAT Mun. Bacău (acționarul unic al Thermoenergy) – care a refuzat, nejustificat, să consolideze finanțele societății – a condus la retrogradarea companiei la statutul de „societate în dificultate” (cf. ANRE), cauzând operatorului un prejudiciu de aprox. 10 milioane euro prin neîncasarea (pierderea) bonusului de cogenerare.

Cum o pagubă nu vine niciodată singură, Thermoenergy nu a reuşit – nici până acum – să-şi asigure un contract de furnizare gaz pentru sezonul rece 2022/2023, deşi s-au organizat 7-8 licitații (la care nu s-a prezentat nimeni).” a anuntat prefectul Bacaului – Lucian Bogdanel.

Sursa: Realitatea de Botosani