Directorii de școli din Bacău, interpelați pe tema falsei gratuități a învățământului

Consilierul local independent Cristian Ghingheș, cel mai tânăr membru al legislativului băcăuan, a inițiat un demers inedit, în favoarea unei adevărate gratuități a învățământului. Știut fiind faptul că majoritatea părinților ”cotizează” cu diferite sume pentru a le asigura cele necesare copiilor lor inclusiv în instituțiile de învățământ, Ghingheș le-a trimis tuturor directorilor de școli și licee din oraș intrerpelări. Consilierul urmărește ca părinții și elevii din municipiul Bacău să nu mai scoată din buzunar bani pentru bunuri și servicii (cretă, hârtie igienică, scaune, bănci, tablă, reparații, pază) pe parcursul anului școlar care a început de curând.

”Le-am cerut exact următorul lucru: să îmi comunice cuantumul fondurilor bănești necesare pentru asigurarea tuturor cheltuielilor cu bunuri și servicii în anul școlar 2018-2019 la nivelul unității de învățământ pe care o conduceți, pe lângă cele alocate deja, astfel încât acestea să fie acoperite de la bugetul local, fără ca părinții și elevii să fie nevoiți să suporte diferite cheltuieli necesare desfășurării actului educațional din buzunarele proprii”, spune Ghingheș. Deocamdată a primit doar multe numere de înregistrare a interpelărilor și doar opt răspunsuri. În oraș sunt peste 30 de unități de învățământ cu personalitate juridică. ”Acest exercițiu l-am mai făcut, însă în consiliile de administrație din școlile în care știam sigur de la părinți că fondul școlii era deja o regulă și că părinții plăteau o grămadă de achiziții și servicii care ar trebui asigurate de primărie. La un moment dat, un director de mare liceu din Bacău venise chiar în plenul consiliului să se jure că nu e așa, acuzându-mă de “fake news”, dar atunci nu a făcut decât să se descalifice în fața elevilor și părinților care știau prea bine cum stă treaba cu fondurile colectate informal la nivelul unității respective. Așadar, aceasta este normalitatea: creta, hârtia igienică, băncile, tabla, scaunele, videoproiectorul, paza, reparațiile, materialele de curățenie etc. trebuie achiziționate de către școală, adică din banii alocați de administrația locală. Ce voi face cu aceste răspunsuri? Simplu: le voi duce pe masa Consiliului Local și voi cere majorarea fondurilor pentru bunuri și servicii”, mai spune Ghingheș, care nu își ascunde dezamăgirea că a primit doar atât de puține răspunsuri.

Sunt  cunoscute însă în oraș și cazuri în care părinți potent financiar au plătit sume între 10.000 și 45.000 de lei fiecare, pentru a remodela, remobila și ultradota tehnic clasele în care învață copiii lor. Directorul unuia dintre liceele de prestigiu din oraș, unde s-a întâmplat un asemenea fapt, a declarat că nu s-a putut opune dorinței părinților de a le oferi tot confortul elevilor, mai ales că dotările vor rămâne și după absolvirea actualei generații.

Lucrurile stau însă un pic diferit, după cum precizează Ghingheș. ”Categoric,  directorul are un cuvânt de spus. Baza materială aparține autorității locale și orice intervenție are nevoie de aprobare. Trebuie conștientizat faptul că părinții trebuie să ceară bani pentru cele necesare de la autoritatea locală. E foarte bine că există părinți generoși, care sunt gata să bage bani în confortul copiilor lor. Totuși, sunt puține locuri în care există părinți potenți din punct de vedere financiar dispuși să acopere și partea copiilor cu posibilități reduse dintr-o anumită clasă și aici apare problema. Nimeni nu trebuie să fie obligat să cotizeze. Cine dorește să investească, să o facă fără a-i pune la colț pe cei care nu au astfel de posibilități. Totuși, toate aceste investiții trebuie făcute cu bani publici, locali, căci Legea Educației este foarte clară în acest sens. Problema e că directorii dau din umeri că nu sunt bani în condițiile în care nu fac referate de necesitate către Primăria Bacău, alegând să pună părinții la plată. N-am să înțeleg niciodată de ce părinții acceptă acest lucru în loc să ia atitudine și să pună presiune pe autorități astfel încât cheltuielile de bază din unitatea de învățământ să fie acoperite de autoritatea locală, așa cum prevede legea și până la urmă Constituția”, spune consilierul.

La cei 25 de ani ai săi, consilierul independent Ghingheș este un cunoscut activist civic, fost membru al Consiliului elevilor din România, coordonator de proiecte la Societatea Academică din România, student senator la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”.

Foto: Consilierul local Cristian Ghingheș

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.