Activități de prevenire a victimizării minorilor în școlile din județ

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității au desfășurat în primele luni ale anului 2022 numeroase activități de prevenire a victimizării minorilor în școlile din județ, pe teme precum siguranța proprie, bullying, agresiunile sexuale, violența domestică, criminalitate informatică, etc.

În această perioadă s-au derulat o serie de campanii la nivel național, printre care „Atingeri nedorite”, „Apeluri abuzive la 112” și „Școala siguranței Tedi”, prilej cu care elevii mai multor instituții de învățământ au fost informați cu privire la diferite aspecte ce țin de siguranța lor, atât în perimetrul școlii, cât și în afara ei.

Campania „Atingeri Nedorite” a fost lansată de Poliția Română încă din toamna anului 2021, împreună cu Asociația Telefonul Copilului și Ambasada Statelor Unite ale Americii în România și va continua până pe 31 mai 2022. Aceasta are ca obiectiv principal creșterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia. Activitățile au fost desfășurate la licee și școli gimnaziale atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

Campania „Apeluri Abuzive 112” s-a desfășurat în perioada 14 februarie – 4 martie anul curent și a fost una de conștientizare a minorilor cu privire la consecințele actelor de alertare abuzivă a autorităților. Elevii au înțeles ce înseamnă o urgență care necesită intervenția ajutoarelor specializate și au aflat cum se pedepsește apelul fals la 112.

„Școala Siguranței Tedi” este un program desfășurat de Poliţia Română împreună cu Ministerul Educației Naţionale, în parteneriat cu firma Tymbark Maspex România pe parcursul anului școlar 2021-2022, adresat elevilor de clasa I, care învață prin intermediul mai multor sesiuni interactive și distractive cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală şi spre casă, precum și în perioada vacanțelor.

Pe lângă campaniile descrise, polițiștii au mai discutat cu elevii și despre alte teme care rămân de actualitate, precum violența în mediul școlar, siguranța online sau prevenirea criminalității informatice. Printre școlile care au beneficiat de activitățile descrise, desfășurate de polițiști până acum în acest an, se numără Școala Gimnazială „Octavian Voicu”, Școala Gimnazială Horgești, Școala Gimnazială Răcăciuni, Școala Gimnazială nr. 10, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”, Școala Gimnazială Scorțeni, Colegiul Tehnic de Comunicații „N.V. Karpen” și Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif”.

Polițiștii îi sfătuiesc pe elevi să aibă un comportament resposabil atât în cadrul școlii, cât și în afara ei, să fie prudenți în toate mediile în care desfășoară activități, inclusiv online și să mențină relații respectuoase cu cei din jurul lor.

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.