ALERTĂ! Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Bacău

Astăzi, 15 februarie, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui proprietar din comuna Oituz, județul Bacău, diagnostic stabilit de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală. Încă de la notificarea suspiciunii de boală, ca urmare a probelor analizate de laboratorul din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

“Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea, s-a procedat la uciderea preventivă a unui porc prezent în exploatație, ecarisarea cadavrului și dezinfecția exploatației”, spune dr. Florin Claudiu Baltă, purtător de cuvânt la DSVSA Bacău.

Bărbatul, în gospodăria căruia s-a confirmat virusul pestei porcine, a cumpărat, în data de 4 februarie 2019, două suine de la un cetățean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în județul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar nu erau însoţite de documentele sanitare veterinare. După ce a cumpărat porcii, acesta nu a anunțat medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară de asistență așa cum ar fi trebuit și acum cazul este anchetat de autorităţile judeţene competente.

După apariția acestui caz, pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Bacău s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. Astfel, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

DSVSA Bacău reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire la animalele din gospodărie să fie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.