Băcăuanii vor fi îngropați în gunoaie de sărbători

O adevărată criză a deșeurilor se profilează în județul Bacău, dar și în municipiu, după ce Asociația de Dezvoltare pentru Salubrizare are conturile blocate pentru neplata datoriilor către operatorul care colectează deșeurile din județul Bacău, Romprest. Societatea are de recuperat 14 milioane de lei de la primăriile din județ care au declarat că au mai puțini cetățeni și în plus, nici nu au achitat la timp facturile emise de societate. Drept urmare, Romprest a început recuperarea banilor. În plus, a anunțat că încetează operațiunile pe 15 decembrie.

Același lucru îl va face mai repede și societatea Eco-Sud, operatorul gropii de deșeuri, care are și ea de recuperat 2,3 milioane de lei. Aceasta a anunțat că va sista de la 30 noiembrie recepționarea gunoiului adunat din județul Bacău.

Practic, din cauza refuzului primarilor de a plăti taxele către ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare), deșeurile colectate din județul Bacău nu vor mai putea fi depozitate la groapa ecologică. Zilnic, aici ajung circa 400 de tone, iar lunar peste 11.000 de tone de deșeuri.

„Societatea Eco Sud SA anunță că începând cu data de 30.11.2018 va suspenda prestarea tuturor serviciilor de recepționare a deșeurilor în vederea depozitării, transferului, sortării și compostării acestora atât la Depozitul Ecologic Bacău, cât și la toate instalațiile ce fac parte din proiectul SMIDS Bacău (Onești, Berești Tazlău, Găiceana și Moinești), pentru toate unitățile administrative membre ADIS Bacău sau orice alt Beneficiar al serviciilor Eco Sud S.A. care înregistrează debite restante”, se arată în somația Eco Sud.

Așadar, chiar de Ziua națională a României, băcăuanii vor rămâne cu gunoiul sub nas, întrucât deocamdată nici un oficial nu a prezentat un punct de vedere sau o soluție în această criză. ADIS urma să fac licitația pentru un nou operator de colectare și transport al deșeurilor pentru municipiul Bacău și 22 de comune limitrofe, dar nu are bani nici pentru aceasta, urmând ca din februarie anul viitor să fie în imposibilitatea de a achita și salariile propriilor angajați.

Vom reveni cu puncte de vedere ale oficialităților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.