Băcăuanul Felix Bănilă este noul șef al DIICOT

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul pentru numire în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a procurorului băcăuan Oliver-Felix Bănilă – pe o perioadă de 3 ani, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Noul șef DIICOT a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza’ din Iași, și-a început cariera de magistrat pe 15 decembrie 1996, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești. A stat pe această funcție până în anul 2008. De aici, el a fost delegat la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 1 august 2007 – 31 decembrie 2007, Felix Bănilă a fost delegat procuror la DNA Bacău. În perioada 2010-2017, a condus Parchetul Tribunalului Bacău.

Numirea lui Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiţiei în această funcţie, a venit după expirarea mandatului fostului şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. Pentru şefia DIICOT s-au înscris doar doi candidaţi – Horodniceanu şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Bănilă a fost preferat de ministrul Justiţiei la şefia DIICOT. Tudorel Toader a transmis propunerea CSM pe data de 14 mai, care a dat aviz pozitiv, iar pe 11 iunie, propunerea a fost trimisă preşedintelui Iohannis. Felix Bănilă consideră că obiectivele pe termen mediu şi lung ale DIICOT trebuie să se armonizeze cu ceea ce Mecanismul de Cooperare şi Verificare a definit ca fiind “un act de justiţie performant şi cu respectarea unor înalte standarde de etică şi profesionalism”.