Combinatul Amurco ar putea fi redeschis

Combinatul chimic AMURCO (fostul CICh, Sofert) din Bacău ar putea fi redeschis, potrivit afirmațiilor omului de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro pentru cotidianul.ro.

Combinatul Amurco Bacău, aflat în faliment de la finalul anului 2014, este controlat de către omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta deține direct 50% din capitalul companiei. Omul de afaceri este interesat să le redeschidă la 1 aprilie, doar dacă legea promovată de Guvernul PSD-ALDE care plafonează, timp de 3 ani, prețul de vânzare în intern al gazelor va fi aplicata ca atare.

“Dacă așa se va aplica, deschid imediat toate cele 6 fabrici. Dar să fie 68 (plafon de 68 de lei/MWh, față de 90 – 100 de lei, acum – n.r.), nu să apară iar artificii, astfel încât să urce la 100 de lei”, precizează Niculae, potrivit sursei menționate.

InterAgro deține șase fabrici: Donau Chem Turnu-Măgurele, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria, Amurco Bacău, Ga Pro Co Săvineşti şi Nitroporos Făgăraş.

O parte din patrimoniul Amurco Bacău a fost deja scos la vânzare din 2017. De asemenea, combinatul Amurco este obligat să ecologizeze halda de fosfogips de la marginea Bacăului.

Pe 19 ianuarie 2018, Curtea de Apel Bacău a admis recursul Agenției pentru Protecția Mediului și a casat o sentință a Tribunalului Bacău, prin care, în urma donației unui teren de la combinat la municipalitate, Amurco scăpa de sarcina ecologizării haldei de fosfogips.

Încă din 2016, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a susținut că „obligația de mediu privind ecologizarea haldei de fosfogips din municipiul Bacău este în sarcina SC Amurco SRL, societate în faliment, reprezentată la această dată de SC Sierra Quadrant SPRL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.