Împreună cu OMS şi UNICEF, Ministerul Sănătăţii a organizat, în perioada 10 – 12 iulie, o campanie de informare și recuperare a vaccinării, în comuna Coțofănești, județul Bacău. Cu sprijinul autorităților locale, al medicilor voluntari şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, s-a reuşit vaccinarea a 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin: 176 de copii vaccinați ROR, 28 copii vaccinați cu hexavalent, 6 copii vaccinați cu pneumococic, 10 copii vaccinați cu tetravalent. După această acţiune, rata de vaccinare în comuna Coțofănești a crescut de la 3,9%, cât era în luna mai, la 95%.
În cadrul campaniei nu s-au înregistrat refuzuri de vaccinare, procentul de copii nevaccinați este dat de cei cu contraindicație temporară de vaccinare și de copii plecați din localitate. „Acțiunea de la Coțofănești a reprezentat proiectul-pilot în cadrul campaniei de vaccinare demarată astfel de Ministerul Sănătății în mai multe județe din țară, care vizează informarea și educarea părinților cu privire la vaccinare și recuperarea vaccinării în zonele vulnerabile”, spun cei de la Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.
„O campanie de informare și de recuperare a vaccinării era imperios necesară, în condițiile în care viețile a 59 de copii au fost curmate de rujeolă. Nu mai putem aștepta. Fac un apel permanent către medicii de familie, direcțiile de sănătate publică, dar și autorități locale să se mobilizeze pentru a crește gradul de vaccinare. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scazut și recuperarea este dificil de realizat și intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populației și suplimentarea cu medici de familie și asistenți medicali în zonă”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Mai mult decât atât, acolo unde va fi necesar, se vor crea temporar centre de vaccinare.
Campania de informare și recuperare a vaccinării ROR, demarată la Coțofănești, va continua în alte județe din țară, în comunitățile cu rata cea mai scazută de vaccinare.