Descoperire epocală la Răcătăul de Jos: fosile ale unui strămoș al elefantului, găsite pe malul Siretului

Două schelete de proboscidian gigant, un strămoș al elefantului de astăzi, au fost descoperite pe malul Siretului, în județul Bacău. Un localnic din Răcătăul de Jos a dat întâmplător peste mai multe fosile, iar specialiștii au confirmat că e vorba despre o descoperire extrem de valoroasă. Când a văzut oasele imense, el a luat legătura cu un paleontolog amator, care imediat și-a dat seama de descoperire și a anunțat specialiștii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

“Fragmentele fosile extrase și identificate până în prezent de echipa de cercetători a UAIC sunt elemente postcraniene (femur, metacarpiene, falange) ce provin de la un proboscidian extinct de talie mare, probabil un Deinotherium gigantissimum, unul dintre cele mai mari mamifere care au existat vreodată, înrudit cu elefantul de astăzi. Alături de acestea, au mai fost recuperate și fragmente postcraniene de Bovidae, o familie de mamifere rumegătoare.

Cu această nouă descoperire, echipa de specialiști (lect. dr. Bogdan Rățoi și conf. dr. Paul Țibuleac), doctoranzi (Bogdan-Stelian Haiduc și Elena-Ionela Păun) și masteranzi (Mihai Cochior și Mihai Pîntea) continuă activitatea cercetătorilor universității ieșene asupra proboscidienilor fosili, începută încă din secolul al XIX-lea”,  se arată într-un comunicat al Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.

O descoperire similară celei din județul Bacău a avut loc în 2015 în județul Vaslui.

Prima descriere a speciei Deinotherium gigantissimum, din care a făcut parte cel mai probabil și animalul ale cărui fosile au fost descoperite în Bacău, a fost făcută în 1890. Un schelet al strămoșului elefantului, extras din județul Vaslui, reprezintă una dintre principalele atracții ale Muzeului de Științe Naturale Grigore Antipa din București.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.