Familie din Cleja, la spital după ce a avut la cină ciuperci culese din pădure! Avertismentul medicilor

O întreagă familie din Cleja a ajuns la spital cu intoxicație după ce toți cei patru membri, mama, tatăl și copiii, au mâncat ciuperci culese din pădure.

Din fericire, starea acestora nu era gravă, astfel că după ce au primit îngrijiri medicale specifice, au putut pleca acasă cu toții.

Tocmai pentru că e sezonul ciupercilor, iar mulți oameni merg în pădure la cules de ghebe, bureți sau alte ciuperci comestibile, medicii Direcției de Sănătate Publică Bacău trag un semnal de alarmă și transmit că riscul apariției unor intoxicații este maxim. O singură ciupercă otrăvitoare amestecată printre cele comestibile poate face ca și acestea din urmă să devină otrăvitoare. În plus, există inclusiv riscul apariției unor mutații.

De aceea, medicii au următoarele sfaturi:

„► evitați să consumați ciuperci/bureți procurate de la comercianți care nu pot face dovada avizului fito-sanitar;

► evitați să culegeți şi să consumați ciuperci/bureți din pădure, chiar dacă le cunoașteți că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare;

► întrucât copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţie foarte grave, chiar letale, nu-i hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci;

► credinţa că prin fierberea o dată cu ciupercile a unor obiecte (linguri din argint) sau a unor legume ( ceapă, usturoi, cartofi etc.) dă certitudinea că acestea sunt sau nu comestibile, după cum acestea îşi modifică sau nu culoarea, este total greşită, neavând susţinere ştiinţifică„,  după cum se arată într-un comunicat al DSP Bacău.

Primele simptome în cazul unei intoxicații cu ciuperci sunt următoarele:  colici abdominale, greţuri, vărsături, diaree,  transpiraţii abundente, semne de deshidratare (piele uscată, sete mare),  alterarea stării generale, agitaţie, confuzie, halucinaţii, crampe musculare, ¨ micşorarea pupilei.

Important e ca pacientul să ajungă la spital cât mai repede, de la debutul simptomelor, până nu e prea târziu.

Medicii avertizează că intoxicațiile cu ciuperci pot fi, în unele cazuri, fatale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.